Αντιδράσεις και γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία έφερε η απόφαση της κυβέρνησης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές Αρχηγού κράτους. Ανάμεσα σε όσους διαφοροποίησαν ελαφρώς ή και εντονότερα τη θέση τους, συγκαταλέγεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως το πολιτειακό ζήτημα έχει λήξει προ πολλού και ό,τι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κριθεί από την ιστορία. Όπως όμως λέει, σε μια προφανή απόσταση από την κυβερνητική απόφαση, «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».
Πρόκειται για τη δεύτερη ανοιχτή αντιπαράθεση Σαμαρά με την κυβέρνηση, μετά την κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός στο Μαξίμου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Συνεργάτες πάντως του πρώην πρωθυπουργού σημείωναν πως δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς στην κηδεία του τέως Βασιλιά.
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου
Θυμίζουμε πως αναφορικά με την κηδεία, η κυβέρνηση αποφάσισε ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας του τέως βασιλιά και του Μεγάρου Μαξίμου όταν και οι ίδιοι πια γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε.
Τα παιδιά του τέως βασιλιά μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι την προγραμματισμένη ώρα ωστόσο όταν έγινε η συνάντηση, συμφωνήθηκε να τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα και όχι δημοσία δαπάνη.
Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης.
Οι γαλάζιες αντιδράσεις
Αρκετοί βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που παραπονούνται για την επιλογή να μην κηδευτεί με πολιτικές αρχηγού κράτους. Από την κυβέρνηση θεωρούν ωστόσο, ότι η σύγκρουση θα ήταν μεγαλύτερη αν η επιλογή τους δεν ήταν αυτή. Άλλωστε, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αποτανθεί στον κεντρώο χώρο, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου, όπου στο Μαξίμου θεωρεί πως βρίσκεται και η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Πάντως η παρουσία τόσων μελών από βασιλικές οικογένειες και αρχηγούς κρατών, θέτει σκέψεις να αναβαθμιστεί και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Έτσι, εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραστεί και άλλος υπουργός ή ίσως και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Παναγιώτης Πικραμένος. Επιπλέον, το Μαξίμου έχει δηλώσει πως όποιος το επιθυμεί από το κομματικό επιτελείο, μπορεί να παραστεί στην κηδεία.
Από χθες, Τετάρτη, έχει γίνει γνωστό πως στην κηδεία η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο πατέρας της με τον τέως βασιλιά ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα και ήταν και νονός της.
Επίσης αρκετά πιθανό είναι να παραβρεθεί στην κηδεία και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είναι φίλος των παιδιών του τέως βασιλιά, παρά τις πολιτικές τους διαφορές.
Η ανακοίνωση Σαμαρά
«Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.
Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.
Κι αυτό πέρα από ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.
Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.
Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…
Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.
Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.
Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.
Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».
Πώς αποχαιρέτισαν τον τέως στελέχη της κυβέρνησης
Ερωτήματα προκαλεί ωστόσο και η ανάρτηση του Μάκη Βορίδη, γνωστού άλλωστε για τις σχέσεις του με τις παρυφές της ακροδεξιάς (τουλάχιστον στο πολιτικό του παρελθόν), ο οποίος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα ως «Βασιλέα Κωνσταντίνο».
«Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
— Makis Voridis (@MakisVoridis) January 11, 2023
Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε και η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα αναφορικά με τον θάνατο του έκπτωτου μονάρχη. «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Τέλος εποχής.
Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.https://t.co/XmHfRoZNgK— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) January 10, 2023
Τέλος, ένας εκ των προερχόμενων από την άκρα δεξιά υπουργούς της κυβέρνησης, ο Θάνος Πλεύρης, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του. «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του» έγραψε.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος.
Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) January 10, 2023