Quantcast
10:45
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:45
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Ισραήλ του Νετανιάχου δείχνει το ακροδεξιό πρόσωπό του – Απαγορεύει τις παλαιστινιακές σημαίες από δημόσιους χώρους

Παλαιστίνιοι με σημαίες στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Παλαιστίνιοι με σημαίες στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
09.01.2023
20:05
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2023 • 11:38
Το Ισραήλ έλαβε μια απόφαση που σήκωσε αμέσως κύμα αντιδράσεων

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ διέταξε την αστυνομία να απαγορεύσει τις παλαιστινιακές σημαίες από δημόσιους χώρους, στην τελευταία πράξης καταστολής από τη νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση της χώρας.

«Σήμερα έδωσα εντολή στην αστυνομία του Ισραήλ να επιβάλει την απαγόρευση της ανάρτησης οποιασδήποτε σημαίας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που δείχνει ταύτιση με τρομοκρατική οργάνωση, από δημόσιους χώρους και να σταματήσει κάθε υποκίνηση κατά του κράτους» ανακοίνωσε ο υπουργός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο Twitter.

Αντίποινα από την κυβέρνηση του Ισραήλ

Η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κινήθηκε γρήγορα εναντίον των Παλαιστινίων σε αντίποινα για την πίεσή τους να γνωμοδοτήσει το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ για την 55χρονη στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Έχει παρακρατήσει σχεδόν 40 εκατ. δολάρια από παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα και δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα χρήματα σε θύματα επιθέσεων παλαιστινίων μαχητών. Αφαίρεσε από Παλαιστίνιους αξιωματούχους προνόμια και διέλυσε ακόμη και μια συνάντηση Παλαιστινίων γονέων που συζητούσαν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή χρηματοδοτείται παράνομα από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Μπεν-Γκβιρ, ένας ακροδεξιός πολιτικός γνωστός για την αντι-αραβική ρητορική του, προκάλεσε ευρεία διεθνή καταδίκη όταν επισκέφθηκε τον πιο ευαίσθητο ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης για τα δικαιώματα B’Tselem, οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις μετά και από την πιο θανατηφόρα χρονιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο την Κυριακή ότι τα μέτρα κατά των Παλαιστινίων έχουν να κάνουν με το «ακραίο αντι-ισραηλινό» βήμα προς τον ΟΗΕ.

Για «νέο πόλεμο» κάνει λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Οι κυρώσεις που επέβαλε το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν προσπάθεια «να την ωθήσουν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», εκτίμησε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, καταγγέλλοντας «έναν νέο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Την Παρασκευή η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου «να πληρώσει το τίμημα» μετά το πρόσφατο διάβημά της προς τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η νέα κυβέρνηση, θα δεσμεύσει 139 εκατ. σέκελ (37,3 εκατ. ευρώ) από τα χρήματα που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής για να τα δώσει στις οικογένειες θυμάτων παλαιστινιακών επιθέσεων.

Επίσης θα παρακρατήσει και άλλους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ποσό αντίστοιχο με αυτό που κατέβαλε η Αρχή το 2022 στις οικογένειες Παλαιστινίων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ επειδή διέπραξαν αντιισραηλινές επιθέσεις και στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιισραηλινών επιθέσεων ή συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

«Τα μέτρα αυτά αποτελούν έναν νέο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…) και κατά της επιβίωσης της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής», κατήγγειλε ο Στάγεχ.

«Μόνος τους στόχος είναι να ωθήσουν την Αρχή στα πρόθυρα οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης», εκτίμησε ο ίδιος, αν και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική αυτή «θα αποτύχει».

Το Ισραήλ αποφάσισε το Σάββατο να ανακαλέσει τις άδειες εισόδου στο ισραηλινό έδαφος τριών Παλαιστίνιων αξιωματούχων, υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Πρώην πρέσβεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την κυβέρνηση Νετανιάχου

Τη «βαθιά ανησυχία» τους για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ, την εικόνα του κράτους και τα ζωτικά του συμφέροντα στο εξωτερικό, εκφράζουν εκατό Ισραηλινοί πρώην πρέσβεις και ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την οποία δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Ανησυχούμε ότι η κυβερνητική πολιτική θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, θα βλάψει σοβαρά τις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα βλάψει ενδεχομένως τις Συμφωνίες του Αβραάμ και θα οδηγήσει στην υιοθέτηση αντι-ισραηλινών μέτρων, ιδίως κυρώσεις από σημαντικούς διεθνείς παράγοντες και φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «η ζημιά θα ήταν επίσης σημαντική στους στενούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην εικόνα του Ισραήλ διεθνώς, με διάφορες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.»

Κατά την άποψή τους, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις θα έχουν ουσιαστική επίδραση στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο συμβουλευτική γνώμη, σχετικά με τη δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη και θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για τις ξένες επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ισραήλ και θα διευκολύνει όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα του Ισραήλ».

Εκφράζουν επιπλέον την ανησυχία τους για τη «σημαντική επίθεση στην ταυτότητα του Ισραήλ ως φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας, που προκύπτει από τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της ισραηλινής δικαιοσύνης ή, για παράδειγμα, την άρνηση προσχώρησης στη συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.»

Τέλος, επισημαίνουν ότι αυτοί οι φόβοι και οι ανησυχίες έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και εκφραστεί δημόσια τόσο από φίλους, όσο και από επικριτές του Ισραήλ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση