Για δύο εκλογικές αναμετρήσεις, προετοιμάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο, βάζοντας τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο και αναλύοντας όλα τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές, βάσει των οποίων μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τη δεύτερη κάλπη.
Η γενική γραμμή αυτών των σεναρίων είναι ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται η ΝΔ τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 37,5% έως 38,5%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από μια σειρά άλλων παραγόντων, κυρίως από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν τα μικρά κόμματα που τελικώς δεν θα εκπροσωπούνται στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση συγκεντρώνουν αθροιστικά 8%, τότε ένα ποσοστό 38-38,5% θα εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όσο το ποσοστό αυτών των κομμάτων μεγαλώνει, τόσο μειώνεται και το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία. Αν δηλαδή εκτός Βουλής μείνουν μικρά κόμματα με συνολικό ποσοστό 10%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 37,5%. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι πολύ υψηλά ποσοστά, γεγονός που συνεπάγεται διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το παρελθόν.
Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος, ο νόμος Παυλόπουλου, με βασικό χαρακτηριστικό το μπόνους των 50 εδρών, προέβλεπε ως αρχικό ποσοστό αυτοδυναμίας το 40,4%, το οποίο μειωνόνταν κατά 0,4% για κάθε 1% κομμάτων που έμεναν εκτός Βουλής. Άρα, αν τα κόμματα εκτός Κοινοβουλίου έφταναν το 10%, τότε ένα ποσοστό 36,4% για το πρώτο κόμμα ήταν αρκετό για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Εκλογές: Η ενεργοποίηση του μπόνους
Η βασική αρχή του νέου εκλογικού νόμου είναι αντίστροφη και κλιμακωτή. Ως ποσοστό «βάσης» για την ενεργοποίηση του μπόνους θεωρείται το 25%. Για το ποσοστό αυτό το πρώτο κόμμα παίρνει 20 επιπλέον έδρες. Για κάθε επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 0,5% λαμβάνει μία επιπλέον έδρα από το μπόνους των 44 εδρών. Σε ένα σενάριο εργασίας, όπου το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει 37% και τα μικρά κόμματα εκτός Βουλής 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει 150 έδρες, άρα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και οριακά.
Το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει 39,85% και είχε λάβει 158 έδρες στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 86 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 8,10% και 22 έδρες, το ΚΚΕ 5,3% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση 3,7% και 10 έδρες και το ΜέΡΑ25 3,44% και 9 έδρες.
Εκλογές: Η πρώτη κάλπη
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό επί των εγκύρων περί του 33%-34%, ποσοστό που αφορά τις πρώτες κάλπες και την αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό είναι η αφετηρία από την οποία εκκινούν σε αυτή την προεκλογική μάχη για αυτό και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για ψήφο διαμαρτυρίας αλλά ούτε και για χαλαρή ψήφο την πρώτη Κυριακή. Η προεκλογική περίοδος θα είναι καθοριστική για το κατά πόσο αυτή η στρατηγική θα «περάσει» στους ψηφοφόρους με απόλυτη σαφήνεια, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε ανατροπή των ποσοστών που καταγράφονται σήμερα στις δημοσκοπήσεις θα οδηγούσε σε άγνωστα σενάρια εργασίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τα δεδομένα και για τη δεύτερη Κυριακή.
Είναι σαφές ότι η περίοδος που θα ξεκινήσει με την αρχή του νέου χρόνου θα βρει το κυβερνητικό επιτελείο με τις «μηχανές στο φουλ». Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, με συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων, όσο και στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας στην ατζέντα του σειρά περιοδειών ανά την Ελλάδα.