Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία μπορούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στα πεδία μαχών, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, ενώ το Κίεβο περιμένει πιο προηγμένα όπλα από τους δυτικούς συμμάχους.
«Η κατάσταση είναι απλώς σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Κιρίλο Μπουντάνοφ σε συνέντευξή του στο BBC. «Δεν κινείται». Όλα αυτά, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν 54 από τους 69 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στο τελευταίο κύμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και το 40% των κατοίκων του Κιέβου έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Σαράτοφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία σε διάστημα 10 ημερών και στη συνέχεια να καταλάβει τη χώρα για να επιτρέψει την προσάρτηση μέχρι τον Αύγουστο του 2022, σχέδιο που προφανώς απέτυχε παταγωδώς. Η μεγαλύτερη ανεπάρκεια του ρωσικού σχεδίου ήταν η έλλειψη εναλλακτικών τρόπων δράσης. Δεν είναι τυχαίο που ο Πούτιν μιλά πλέον για διπλωματική λύση.
Καμία πρόοδος μετά τις νίκες στη Χερσώνα
Αφού τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα τον Νοέμβριο, οι περισσότερες από τις πιο σφοδρές μάχες έγιναν γύρω από το Μπαχμούτ, στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Αλλού, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται σε άμυνα, ενώ ο χειμώνας έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των χερσαίων επιχειρήσεων της Ουκρανίας σε όλη τη γραμμή του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων.
Ο κ. Μπουντάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται «τώρα εντελώς σε αδιέξοδο», υποφέροντας από πολύ σημαντικές απώλειες, και πίστευε ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να ανακοινώσει άλλη μια κινητοποίηση των στρατευμένων. Αλλά, πρόσθεσε, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην έχουν πόρους για να προχωρήσουν σε πολλές περιοχές.
«Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις συνολικά. Ούτε και αυτοί μπορούν», είπε. «Ανυπομονούμε πολύ για νέες προμήθειες όπλων και για την άφιξη πιο προηγμένων όπλων». Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δαπανούν σημαντικά πυρομαχικά και εξαρτώνται πλέον από τους διεθνείς εταίρους του Κιέβου για εξοπλισμό.
Η Ουκρανία απέφυγε με επιτυχία το αρχικό κύμα χτυπημάτων της Ρωσίας, διασκορπίζοντας τα οπλοστάσια, τα αεροσκάφη και την αεράμυνά της. Αντίθετα, οι Ρώσοι κατάφεραν να προσβάλουν το 75% των στατικών αμυντικών εγκαταστάσεων κατά τις πρώτες 48 ώρες του πολέμου.
Αναμένουν ακόμη αντεπίθεση των Ρώσων
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά από μια σειρά ρωσικών στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο μιας νέας χερσαίας επίθεσης των δυνάμεων της Μόσχας από τη Λευκορωσία στις αρχές του 2023.
Η ώθηση, είπαν, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια δεύτερη προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, και να περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εφέδρους που εκπαιδεύονται στη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη (27/12) πως κατάφερε βαριά πλήγματα στον στρατό της Ουκρανίας, κυρίως με το πυροβολικό, στις εχθροπραξίες στα μέτωπα από τη Χερσώνα (νότια) ως το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), περνώντας από το Ντονμπάς.
Περίπου 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από την περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά), ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο κ. Μπουντάνοφ, ωστόσο, απέρριψε τις πληροφορίες περί κινητοποίησης της Ρωσίας στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης χιλιάδων στρατιωτών, ως προσπάθειες να κάνει την Ουκρανία να εκτρέψει στρατεύματα από τα πεδία μάχης στο νότο και τα ανατολικά προς το βορρά.
Αμφότεροι δηλώνουν πως επιθυμούν την ειρήνη
Το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη 28/12 ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο επέμεινε πως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Κίεβο είναι η αναγνώριση της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιφερειών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν έχει καμιά επιθυμία για διάλογο με τη Δύση, εφόσον οι ηγέτες της έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας.
Πιθανό φαίνεται ότι είναι πλέον το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα, τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ζελένσκι στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής που θα στοχεύει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην επίτευξη ειρήνης με την Ρωσία.
Ωστόσο, το Κίεβο φαίνεται πως βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ και την παραχώρηση Πάτριοτ, κάτι που σίγουρα δεν θα κάνει τη Μόσχα να καταθέσει τα όπλα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τρία διαφορετικά μοντέλα για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και κάθε ένα από τα μοντέλα αυτά έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση Μπάιντεν, γράφει η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο της (“Amid a show of unity, Zelensky and Biden differ on some war needs”) με θέμα τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο υπό το φως της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.