21:58
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:58
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αγωνία στην Εύβοια μετά τα 4,9 Ρίχτερ: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα που «ξύπνησε» μετά από 12 χρόνια

Ζημιές από τον σεισμό στην Εύβοια / Φωτογραφία: Eviathema

Ζημιές από τον σεισμό στην Εύβοια / Φωτογραφία: Eviathema

29.12.2022
07:10
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 • 14:23
Η Εύβοια ξανά στο επίκεντρο μετά τον χθεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ

Σπασμένες τζαμαρίες και μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια είναι ο απολογισμός του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:25 το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12) 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, με εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων.

Μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, πάνω από 70, οι οποίοι ήταν μικρού μεγέθους.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, το φαινόμενο εκτονώνεται.

«Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο MEGA.

Το ιστορικό του ρήγματος των Ψαχνών προκάλεσε την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια.

«Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε.

Ο σεισμός παρότι επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Επίσης, ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Σεισμός: Πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και πειθαρχούν στις οδηγίες των Αρχών ενώ σήμερα Πέμπτη (29/12) θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου.

Επίσης, σήμερα αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση