Πυκνώνουν οι φωνές μεταξύ των ειδικών πως επίκειται μεγάλος σεισμός στη «γειτονιά» μας, λίγες μόνο ώρες μετά από μια ακόμη ισχυρή δόνηση στην Εύβοια.
Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν έντασης 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο, 12,6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Χαλκίδα.
Θυμίζουμε πως ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε και το βράδυ της Τρίτης (29/11) στους Ζάρακες Ευβοίας, σε συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας στην Εύβοια τον τελευταίο μήνα.
Μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk, Ιάπωνας σεισμολόγος, ο Γιοσινόρι Μοριβάκι, μιλώντας στο σεμινάριο με θέμα «Ζώντας με το σεισμό» που διοργανώθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας, δήλωσε: «Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδίως στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε».
Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ενεργό ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης το οποίο σχηματίζεται κατά μήκος των ορίων της πλάκας της Ανατολίας και της Ευρασιατικής πλάκας, ο οποίος και έδωσε τον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική χώρα το 1999. Η Τουρκία βίωσε τον περασμένο Νοέμβριο έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, εντάσεως 5,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας,
Την ίδια ώρα, έχουν χαρτογραφηθεί μια σειρά από ρήγματα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών το 2018, εκτός από το ρήγμα του Αγίου Ευστρατίου που «έδρασε» με σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών, προκαλώντας 20 θανάτους το 1968 και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς, επίσης, τρία ακόμη ρήγματα που «έδωσαν» μικρότερους σεισμούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 έως 7,3 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.
«Έρχεται μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά»
Η Λέσχη Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου AKU διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Ζώντας με το σεισμό» στην Τουρκία, στο οποίο συμμετείχαν ο Ιάπωνας εμπειρογνώμονας σε θέματα σεισμών Γιοσινόρι Μοριβάκι, ο αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, αντιπρύτανης του AKU καθηγητής δρ. Γιλμάζ Γιαλτσίν και πολλοί φοιτητές.
Απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν το σεμινάριο, ο Ιάπωνας δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια σεισμογενής χώρα όπως η Ιαπωνία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για έναν σεισμό. Ο Μοριβάκι δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να είστε έτοιμοι για έναν σεισμό. Όλα τα θεσμικά όργανα και οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι. Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδίως στην περιοχή του Μαρμαρά».
Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδίως στην περιοχή του Μαρμαρά
Ο Ιάπωνας υποστήριξε πως το Αφιόν Καραχισάν βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη περιοχή και συμπλήρωσε: «Έχει βιώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ, 2-3 φορές. Το είκοσι τοις εκατό των σεισμών στον κόσμο συμβαίνουν στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία είναι πλήρως προετοιμασμένοι επειδή τα έχουν βιώσει αυτά».
Ωστόσο, ο σεισμολόγος σημείωσε πως το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αντισεισμικότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ισχυρός σεισμός αναμένεται και στις Αλκυονίδες νήσους
Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε πως στην Ελλάδα, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έχει σχολιάσει με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, πως αναμένει μεγάλο σεισμό από το ρήγμα των Αλκυονίδων νήσων στον Κορινθιακό.
Οι Αλκυονίδες νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.
Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή.