Quantcast
23:31
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:31
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πορεία ηθοποιών στο υπουργείο Πολιτισμού – Διαμαρτυρήθηκαν για την εξίσωση των πτυχίων τους με απολυτήρια λυκείου (βίντεο)

Πορεία ηθοποιών στο υπουργείο πολιτισμού / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πορεία ηθοποιών στο υπουργείο πολιτισμού / Φωτογραφία: EUROKINISSI

27.12.2022
23:05
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 • 10:03
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πορεία ηθοποιών που διαμαρτύρονται

Στο υπουργείο Πολιτισμού διεξήχθη σήμερα, Τρίτη (27/12) πορεία ηθοποιών και συλλογικοτήτων για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου.

Ήδη αρκετοί ηθοποιοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το συγκεκριμένο διάταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι οι ηθοποιοί επιθυμούν να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν μέχρι το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας»

«Σε όλα τα θέατρα θα διαβάζεται η ανακοίνωση-διαμαρτυρία του Σωματείου μας μέχρι να πεισθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την θεατρική παιδεία και να αποσύρει το απαράδεκτο Προεδρικό διάταγμα που μας κατατάσσει στους αποφοίτους Λυκείων».

 

Επίσης, οι ηθοποιοί του θιάσου της Κάρμεν Ρουγγέρη στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν μετά το τέλος της παιδικής παράστασης «Οδύσσεια» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Διάταγμα που οδήγησε στην πορεία ηθοποιών

Όπως έγινε ήδη γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» όλοι οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει, το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση