Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή, το οποίο επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία.
Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023.
Το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε σε κυβερνητική πύλη και στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, παρουσιάστηκε ως άμεση απάντηση σε «ενέργειες που είναι μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτές».
«Απαγορεύονται οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε ξένους φορείς και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι στις συμβάσεις για τις προμήθειες αυτές προβλέπεται άμεσα ή έμμεσα η χρήση μηχανισμού καθορισμού μέγιστης τιμής», αναφέρεται στο διάταγμα σύμφωνα με το Reuters, ενώ στοχοποιούνται συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ξένα κράτη που έχουν επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των πετρελαιοειδών θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και θα μπορούσε να οριστεί μετά την 1η Φεβρουαρίου.
Έλλειμα στον ρωσικό προϋπολογισμό λόγω πλαφόν
Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Η συμφωνία για το πλαφόν στο πετρέλαιο
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία αρχές Δεκέμβρη για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος των αντιποίνων κατά της Μόσχας που συμφωνήθηκαν με την G7 για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Το πλαφόν τιμών, που δεν είχε παρατηρηθεί ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης, αποσκοπεί στην ακρωτηρίαση των ρωσικών κρατικών ταμείων και των στρατιωτικών προσπαθειών της Μόσχας στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, το πλαφόν θα είναι τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή που έχει το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά και συγκεκριμένα στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, επίπεδο που θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες σύμφωνα με το Euronews.
Σύμφωνα με το Euronews, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, τρεις παράκτιες χώρες της ΕΕ που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο του ρωσικού πετρελαίου, πίεσαν αρχικά για ένα ανώτατο όριο στα 70 δολάρια (67 ευρώ) ανά βαρέλι, το οποίο θεωρήθηκε πολύ κοντά στο σημείο πώλησης της Ρωσίας.
Το ανώτατο όριο βασίζεται σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία της Ομάδας των Επτά (G7) που αποσκοπεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής ικανότητας του Κρεμλίνου να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Ξεκάθαρη η Ρωσία: Μετά το πλαφόν τέλος το πετρέλαιο
Ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι η Ρωσία, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε ένα δυτικό πλαφόν τιμής ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία.
Ο Νόβακ είπε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.