Quantcast
19:57
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:57
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έρχεται το τέλος του πολέμου; – Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Στοχεύουμε σε επίτευξη ειρήνης με την Ρωσία τον Φλεβάρη του 2023»

Άρμα του ουκρανικού στρατού / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ

Άρμα του ουκρανικού στρατού / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ

26.12.2022
21:20
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 • 7:27
Η Ουκρανία φαίνεται ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία

Πιθανό φαίνεται ότι είναι πλέον το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα, τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ζελένσκι στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής που θα στοχεύει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην επίτευξη ειρήνης με την Ρωσία.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιθανότατα να γίνει τα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό μεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, χοντρικά στην περίοδο όπου θα έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από την κύρηξη του πολέμου από τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε στο Associated Press ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Ζελένσκι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει ένα ειδικό σχέδιο ώστε οι πύραυλοι Patriot να είναι έτοιμοι για την Ουκρανία, σε λιγότερο από έξι μήνες.

Συνήθως, η εκπαίδευση πάνω στα εν λόγω πυραυλικά συστήματα διαρκεί έως και ένα χρόνο.

Ο Κουλέμπα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών,  ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο.

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο», είπε. «Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε χάρη σε μια συγκεκριμένη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

Τα 3 μοντέλα για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τρία διαφορετικά μοντέλα για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και κάθε ένα από τα μοντέλα αυτά έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση Μπάιντεν, γράφει η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο της (“Amid a show of unity, Zelensky and Biden differ on some war needs”) με θέμα τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο υπό το φως της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι θιασώτες και των τριών μοντέλων υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Ωστόσο έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποχωρήσεις, τις οποίες θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο.

Όπως δήλωσε στην Washington Post μία από τις πηγές της εφημερίδας, κάποιος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει ότι την απόφαση για συνομιλίες με την Ρωσία και την πιθανή θέση της σ’ αυτές πρέπει να την λάβει η ίδια η Ουκρανία και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν την γνώμη τους στο Κίεβο.

Τα 3 μοντέλα που εξετάζουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Το πρώτο από τα τρία μοντέλα στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί το 2014.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς.

Το τρίτο μοντέλο προβλέπει να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋποτίθεται ότι σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε αυτές τις προτάσεις λέει «όχι» ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι τελευταίες δύο προτάσεις δεν είναι αποδεκτές για την Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post, «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε τις «τρέχουσες σκέψεις του Ζελένσκι σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ενώ αναγνώρισε ότι “ήταν ένα είδος ακαδημαϊκής συζήτησης σε αυτό το σημείο”, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνομιλήσει».

Πηγή της εφημερίδας υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια αυστηρά θεωρητική συζήτηση, επειδή η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της στις θέσεις πριν την 24η Φεβρουαρίου. Επίσημα το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Κριμαία και οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον Οκτώβριο αποτελούν τμήμα της Ρωσίας ( σημειωτέον ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως μόνο την Κριμαία, ενώ τα εδάφη των άλλων εδαφών, μερικώς).

Πούτιν: «Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με διπλωματία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Στόχος μας δεν είναι να περιστρέφουμε τον σφόνδυλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους. «Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: EPA

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ένα απαρχαιωμένο οπλικό σύστημα που η Ρωσία θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το Patriot είναι «αρκετά απαρχαιωμένο» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300.

«Εντάξει, θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας και πάντα θα βρίσκεται ένα αντίδοτο», συμπλήρωσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση