04:17
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:17
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Η Εύα Καϊλή στο ρόλο της αθώας διωκόμενης: Πώς το Qatargate βλάπτει τις Βρυξέλλες», γράφει ο γερμανικός Τύπος

Η Εύα Καϊλή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Εύα Καϊλή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.12.2022
15:24
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2022 • 21:57
Ο γερμανικός Τύπος ασχολείται ξανά με την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate

H υπόθεση της Εύας Καϊλή και του Qatar Gate συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, με τον γερμανικό Τύπου να είναι ιδιαίτερα δεικτικός αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού.

Μάλιστα εκτός από το γεγονός πως αναφέρεται στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή πως «η Εύα Καϊλή είναι στο ρόλο της άθωας διωκόμενης», προσθέτει και πως «οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή χρησιμοποιούν τις σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου ως σκηνικό για να δώσουν μια νέα τροπή στην υπόθεση διαφθοράς»

«Περί απληστίας και της προδομένης αγάπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung. «Η Εύα Καϊλή στο ρόλο της άθωας διωκόμενης: Πώς το Qatargate βλάπτει τις Βρυξέλλες», σημειώνει στον υπότιτλο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως: «Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή χρησιμοποιούν τις σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου ως σκηνικό για να δώσουν μια νέα τροπή στην υπόθεση διαφθοράς: μια νέα γυναίκα και μητέρα σαν κατατρεγμένη αθώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα μπορούσαν να απαγάγουν την Εύα Καϊλή. Στην πραγματικότητα όμως η βελγική δικαιοσύνη βλέπει τον κίνδυνο συσκότισης. Η κατάσταση σε αυτό το σκάνδαλο, που προκαλεί σοβαρή ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ συγκεχυμένη. Όποιος μιλάει με βουλευτές ή υπαλλήλους της ΕΕ αυτές τις μέρες νιώθει μια μεγάλη αποστροφή. Μια τυπική ερώτηση που ακούνε είναι: Έχετε κι εσείς σπίτι σας δεσμίδες με μετρητά; Όλες οι προκαταλήψεις εναντίον του συστήματος των «Βρυξελλών» φαίνεται να επιβεβαιώνονται».

Τα Χριστούγεννά της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν και το εορταστικό μενού

Pavé γαλοπούλας με λαχανικά και για επιδόρπιο dame blanche. Αυτό θα είναι το χριστουγεννιάτικο δείπνο της Εύας Καϊλή στις πρότυπες φυλακές του Χάρεν όπου κρατείται η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την κυρία Καϊλή, που έζησε την πολυτέλεια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, οι φετινές γιορτές στην γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Haren στο Βέλγιο δεν θα θυμίζουν τίποτα από το παρελθόν. Μόνη της σε ένα κελί. Χωρίς οικογένεια και φίλους, χωρίς χριστουγεννιάτικα δώρα και με το μενού των φυλακών να περιλαμβάνει pavé γαλοπούλας, dame blanche και μάφιν.

Παρόλο που οι συγκεκριμένες φυλακές θεωρούνται πρότυπες, εξακολουθούν να είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. Ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων οι κρατούμενοι δεν θα μπορέσουν να δειπνήσουν με φίλους και συγγενείς και φυσικά αποκλείεται να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί. Ωστόσο προβλέπεται συγκεκριμένο μενού για τις ημέρες των εορτών.

Η κυρία Καϊλή και οι συγκρατούμενοί της θα λάβουν ως ορεκτικό σούπα σπαραγγιού, ενώ το κυρίως πιάτο θα περιλαμβάνει pavé γαλοπούλας με αρακά, καρότα και σάλτσα πιπεριάς, ενώ για επιδόρπιο προβλέπεται dame blanche (σ.σ ένα γλυκό που αποτελείται από παγωτό βανίλια με σαντιγί και ζεστή λιωμένη σοκολάτα) καθώς και μάφιν.

Το έθιμο της ανταλλαγής δώρων δεν προβλέπεται εντός των φυλακών, καθώς οι συγγενείς και οι φίλοι δεν μπορούν, για λόγους ασφαλείας, να μεταφέρουν δώρα στους κρατούμενους. Ωστόσο μπορούν να αγοράσουν μερικά πράγματα από την καντίνα των φυλακών, εφόσον τους μεταφερθούν χρήματα στον λογαριασμό του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Στις φυλακές επιτρέπεται στις μητέρες, όχι μόνο να βλέπουν τα παιδιά τους, αλλά εάν το επιθυμούν και φυσικά υπό προϋποθέσεις, να μείνουν μαζί με το παιδί τους σε ειδικά δωμάτια του ιδρύματος. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τί πρόκειται να συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει στις φυλακές, καθώς οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν το προδικαστικό συμβούλιο καθώς, σύμφωνα με τις Αρχές, θεωρείται ύποπτη φυγής, εκτιμάται ότι μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα. Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε την κυρία Καϊλή ο πατέρας της, Αλέξανδρος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ποια πρόσωπα «καίει» στην απολογία της η Εύα Καϊλή

Κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και νέα ονόματα για τους ποιους έσπευσε να ειδοποιήσει μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της οι οποίοι συνέλαβαν αρχικά το σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε το πρώτο πρόσωπο που προσπάθησε να ειδοποιήσει είναι τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά. Ωστόσο, δεν κατάφερε όπως είπε να τον βρει κι έτσι στη συνέχεια επικοινώνησε με δύο ακόμα ευρωβουλευτές, τον Μαρκ Ταραντέλα και την Μαρία Αρένα. Στο κάδρο βάζει επίσης και τον νυν αφεντικό του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Αντρέα Κουτσολίνο.

Παράλληλα, κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και δύο ονόματα από λομπίστες που βρίσκονται γύρω από τον Παντσέρι. Πρόκειται για τους Τζουζέπε Μερόνι ο πρώην βοηθός του και ο Ντάβιντε. Επίσης, έδωσε κι άλλα ονόματα όπως η Σιμόνα, η Καρόλα, η Φραντσέσκα όπου όπως είπε υπήρχε ένα πάρε- δώσε μεταξύ τους.

Όπως έχει αποκαλύψει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, εξάλλου, η Εύα Καϊλή, επιβεβαίωσε ενώπιον του Βέλγου ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ότι ο Παντσέρι «ακόμη και πριν την πανδημία άφηνε χρήματα» στο σπίτι του ζευγαριού στις Βρυξέλλες «και μετά ερχόταν για να τα πάρει. Εμπιστευόταν περισσότερο τον Φραντσέσκο παρά το δικο του διαμέρισμα», «πιστεύω λόγω της ασυλίας μου», είπε.

Ο Τζόρτζι, όπως είπε η Καϊλή, λειτουργούσε ως φύλακας «ίσως και για το νυν αφεντικό του, τον [Ιταλό ευρωβουλευτή] Αντρέα Κοτσολίνο», πιθανώς λόγω «ηθικής υποχρέωσης» προς τον Παντσέρι, που του είχε προσφέρει τη θέση του κοινοβουλευτικού βοηθού, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, αλλά και προς τον Κοτσολίνο, που τον κράτησε στη θέση του. Ο Τζόρτζι «δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», παραδέχθηκε, αφού δεν εμπιστευόταν όσα έκαναν ο σύντροφός της και οι Παντσέρι και Κοτσολίνο, μολονότι και η ίδια είχε στραφεί στον Παντσέρι για συμβουλές ως προς το πώς να κινηθεί στο χώρο της πολιτικής.

Η Καϊλή -που προ ημερών δήλωσε προδομένη από τη στάση του Τζόρτζι-παραδέχθηκε έτσι την ευθύνη του συντρόφου της, λέγοντας ότι γνώριζε τι έκανε εκείνος. Και δήλωσε ότι ουδέποτε «σκέφτηκε την προέλευση των χρημάτων», που βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους, χαράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ, μια ξεκάθαρη υπερασπιστική γραμμή και ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον Τζόρτζι.

Οι ομολογίες της ενώπιον των Βέλγων ερευνητών συνάδουν με εκείνες του συντρόφου της: «Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε η κόρη μου να μπορεί να μείνει με τη μαμά της», είχε πει στη δική του κατάθεση.

Ο πρώην βοηθός του Παντσέρι μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να βγάλει έξω από το κάδρο τη γυναίκα με την οποία απέκτησε μια κόρη 22 μηνών -την οποία φροντίζει η γιαγιά της, μητέρα της Καϊλή στις Βρυξέλλες – μια στρατηγική, ωστόσο, που δεν τη βοήθησε προς το παρόν να βγει από τη φυλακή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση