Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το οποίο καλείται να αποφανθεί επί των επιχειρημάτων της Εύας Καϊλή και να κρίνει την τύχη της μέχρι την εκδίκαση του «Qatar Gate», της υπόθεσης διαφθοράς και δωροδοκίας στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη, εάν δηλαδή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς, ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, που έχουν συρρεύσει δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα έφθασαν οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος.
Lawyers Risopoulos and Dimitrakopoulos arrive for #Kali audition pic.twitter.com/IvkirNQqdW
— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) December 22, 2022
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι δύο θα αναπτύξουν τα νομικά τους επιχειρήματα ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι:
- δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της,
- δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες,
- δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
- δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.
Παράλληλα με εμφατικότητα θα τονιστεί η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.
Οι συνήγοροί της δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτό που τίθεται επί τάπητος από τους δικαστές σήμερα είναι κατά πόσο η Εύα Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως λένε ούτε το ένα μπορεί να κάνει, ούτε το άλλο, οπότε τα καθαρά νομικά κριτήρια κατά τα λεγόμενα του κ. Δημητρακόπουλου είναι ισχυρά για να αφεθεί ελεύθερη. Εντούτοις δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς την έκβαση, καθώς υπεισέρχεται και η παράμετρος “ομοσπονδιακός Εισαγγελέας” ο οποίος έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην όποια απόφαση εντός 24 ωρών.
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.