Quantcast
01:43
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:43
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: Η Ευρώπη φορά τα καλά της και αποχαιρετά την πανδημία – Χαλάρωση μέτρων και επιφυλάξεις

Ο χάρτης του κόσμου με τα κρούσματα κορονοϊού / Φωτογραφία: Unsplash

Ο χάρτης του κόσμου με τα κρούσματα κορονοϊού / Φωτογραφία: Unsplash

16.02.2022
23:04
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2022 • 8:12
Ο κορονοϊός παραμένει ενεργός, ωστόσο οι σκληροί δείκτες παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση σχεδόν σε όλο τον πλανήτη

Ουτοπία ή μια ευτυχής κατάληξη σε μια πρωτοφανή κατάσταση που ταλαιπώρησε επί δύο χρόνια τον πλανήτη. Ο κορονοϊός υποχωρεί ή για την ακρίβεια μοιάζει λιγότερο απειλητικός, με αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δηλώνουν την σταδιακή άρση μέτρων.

Από την έναρξη της πανδημίας ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 5,82 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 192 χώρες του κόσμου, ενώ οι μολύνσεις υπολογίζονται συνολικά σε 413,74 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αισθάνονται πως ενδεχομένως αυτή η ευφορία της νίκης επί της Covid, ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός ίσως να αποτελεί μια «ενδημική αυταπάτη», όπως χαρακτηρίζουν την υπόθεση λαού και κυβερνήσεων πως η πανδημία βαίνει οριστικά προς το τέλος της. Σε κάθε περίπτωση, η μία μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη ανακοινώνουν την άρση μέτρων. Αντίστοιχα και η χώρα μας, προχωρά σταδιακά σε χαλάρωση σε μια σειρά από μέτρα.

Ο κορονοϊός δεν απειλεί το σύστημα υγείας στην Ελβετία

Η Ελβετία εμφανίζεται έτοιμη να άρει σχεδόν όλους του περιορισμούς που επέβαλε ο κορονοϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Η υποχρεωτική παραμονή σε πενταήμερη καραντίνα για όσους βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό επίσης θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία.

«Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται θετικά», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση. «Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, είναι απίθανο το υγειονομικό σύστημα να υπερφορτωθεί παρά το υψηλό ποσοστό κυκλοφορίας του ιού».

«Άρα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, «υπάρχουν οι συνθήκες για ταχεία εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί και στην Αυστρία

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, λόγω κυρίως της αποτροπής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G). Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

Κόσμος στην Αυστρία
Κόσμος στην Αυστρία / Φωτογραφία: Unsplash

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορονοϊού.

«Η πανδημία δεν τελείωσε, αλλά το σύστημα υγείας είναι σταθερό και μπορούμε να αποφασίσουμε άρση περιορισμών», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ενώ ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σημείωσε ότι παρατηρείται στασιμότητα στην εξέλιξη των κρουσμάτων και η κατάσταση επιτρέπει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Η Βιέννη ωστόσο θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και τον Κανόνα 2G στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Λούντβιχ.

Γερμανία: Περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον

«Περάσαμε την κορύφωση του κύματος της παραλλαγής Όμικρον — σχεδόν ακριβώς την ημέρα που είχα προβλέψει πριν από έναν μήνα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και επισήμανε ότι, κατά συνέπεια, είναι πλέον εφικτή κάποια «μέτρια» χαλάρωση των περιορισμών.

Ενόψει της αυριανής διάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έχει ήδη διαρρεύσει η πρόταση του ομοσπονδιακού κράτους για σταδιακή άρση πολλών περιορισμών έως τις 20 Μαρτίου. «Τις στηρίζω πλήρως», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ σήμερα στην εφημερίδα BILD. Έως τις 20 Μαρτίου «θα ανασταλεί η ισχύς των πιο αυστηρών προστατευτικών μέτρων», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση, «προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε νέα άνοδο των κρουσμάτων».

Άνθρωποι στη Γερμανία
Άνθρωποι στη Γερμανία / Φωτογραφία: Pixabay

Στις 18 Ιανουαρίου ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, είχε προβλέψει ότι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» θα κορυφωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκ του αποτελέσματος, σημείωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στους επιστήμονες που δημιούργησαν μοντέλο υπολογισμού της πορείας της πανδημίας, «φαίνεται πόσο καλά λειτουργεί το μοντέλο των Μάιερ και Μπρόκμαν». Επιπλέον, τόνισε, κατέστη δυνατόν να ληφθούν εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των θανάτων και να περάσουμε αυτό το κύμα καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι ότι κάτι λειτούργησε εδώ», δήλωσε.

Η Σλοβακία ενέταξε το εμβόλιο της Novavax στην εκστρατεία ενάντια στον κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας άνοιξε τη Δευτέρα την πλατφόρμα για τις εγγραφές για το νέο εμβόλιο της Novavax κατά της Covid, το οποίο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα πείσει τους σκεπτικιστές καθώς παρασκευάστηκε σύμφωνα με μια πιο συμβατική τεχνολογία.

Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, παρουσιάζει ποσοστό εμβολιασμού από τα πιο χαμηλά της ΕΕ, με μόνο το 51% του πληθυσμού εμβολιασμένο με δύο δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Οι εγγραφές θα αρχίσουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού στο τέλος του μήνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Ζουζάνα Ελιάσοβα.

Οι Σλοβάκοι ανοσολόγοι χαιρέτισαν επίσης το νέο εμβόλιο. “Ανυπομονώ να αρχίσει η χρήση του Nuvaxovid γιατί μπορεί να αυξήσει τη βούληση των Σλοβάκων να εμβολιαστούν”, δήλωσε ο Πέτερ Βισολάζσκι, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των γιατρών.

Αίρονται περιορισμοί στην Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 25 Φεβρουαρίου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, καθώς παρατηρείται μείωση των νοσηλειών και των μολύνσεων.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν επομένως να επιστρέψουν στο ωράριο λειτουργίας που τηρούσαν πριν από την πανδημία. Καταργείται επίσης η προστατευτική μάσκα στους περισσότερους δημόσιους χώρους, αλλά και ο κανόνας περί τήρησης των αποστάσεων.

Η Ολλανδία είχε επιβάλει σκληρά περιοριστικά μέτρα τον Δεκέμβριο, όταν καταγραφόταν εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Σταδιακά όμως τα καταργεί.

Το όμορφο κανάλι στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία
Το όμορφο κανάλι στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η χώρα ανοίγει και πάλι», είπε ο υπουργός Υγείας Ερνστ Κούιπερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στις 25 Φεβρουαρίου «θα επιστρέψουμε στις κανονικές ώρες λειτουργίας», όπως ήταν πριν από την πανδημία, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μπαρ και εστιατόρια.

«Οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές, παρά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα αεροδρόμια» διευκρίνισε. «Θα ήταν συνετό να τηρείτε τις αποστάσεις και να φοράτε μάσκα, όμως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση» για κάτι τέτοιο, τόνισε.

Ο Κούιπερς προειδοποίησε ωστόσο ότι «η πανδημία δεν τελείωσε» και τα ευάλωτα πρόσωπα θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν.

Συνεχίζεται η πτώση των δεικτών της πανδημίας στη Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα 54.218 νέα κρούσματα κορονοϊού και 199 θανάτους ασθενών που είχαν διαγνωστεί θετικοί έως και 28 ημέρες νωρίτερα.

Χθες Τρίτη, είχαν ανακοινωθεί 46.186 νέες μολύνσεις και 234 θάνατοι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι συχνά υψηλότερος την Τρίτη σε σύγκριση με άλλες ημέρες, καθώς περιλαμβάνει θανάτους ασθενών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Γέφυρα στο Λονδίνο
Γέφυρα στο Λονδίνο / Φωτογραφία: Unsplash

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο εβδομαδιαίος δείκτης τόσο για τις νέες μολύνσεις όσο και για τους θανάτους παρουσιάζει πτωτική τάση σε σύγκριση με εκείνους των προηγούμενων εβδομάδων.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία με περισσότερους από 160.000 νεκρούς.

Η Ιταλία αποφασίζει για την Τέταρτη Δόση

Στις 25 Φεβρουαρίου η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι από τότε που ξέσπασε ο κορονοϊός, είναι πιθανό να εκφραστεί υπέρ της χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 στους ανοσοκατεσταλμένους και γενικότερα σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με έρευνα, το 72% των ασθενών με κορονοϊό που έχουν εμφανίσει πνευμονία και βρίσκονται σε ΜΕΘ ή σε νοσοκομειακούς θαλάμους, είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Πολίτες σε πόλη της Ιταλίας
Πολίτες σε πόλη της Ιταλίας

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα οι ασθενείς με Covid-19, ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, που βρίσκονται σε θαλάμους νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 16% και ειδικότερα στις ΜΕΘ η μείωση αγγίζει το 26%. Τα νοσοκομεία «αδειάζουν» με ταχύτερους ρυθμούς στον ιταλικό βορρά, ενώ στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της χώρας ο ιός «υποχωρεί» πιο αργά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα έκλεισε η πτέρυγα Covid του νοσοκομείου του Κοντόνιο, στη βόρεια Ιταλία. Πρόκειται για την κωμόπολη, έξω από το Μιλάνο, όπου πριν από δύο χρόνια είχε διαγνωστεί το πρώτο περιστατικό κορονοϊού στην Ιταλία. «Είναι η δεύτερη φορά που κλείνουμε την πτέρυγα Covid και ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία», δήλωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Χαλαρώνουν τα μέτρα και στη Γερμανία

Σημαντική σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας της Covid, ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, έως τις 20 Μαρτίου αποφάσισαν νωρίτερα απόψε ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων – αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών.

Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας – με τη σύσταση για FFP-2.

Από τις 20 Μαρτίου όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας θα καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς. Τότε αναμένεται να αρθεί και η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι.

Η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους – και στα μέσα μεταφοράς – θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 20 Μαρτίου, όπως και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση