Σε κακή ψυχολογική κατάσταση στις φυλακές του Χάρεν, η Εύα Καϊλή προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να ετοιμάσει την απολογία της στο δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου, στις 22 Δεκεμβρίου.
Η ίδια και οι νομικοί της σύμβουλοι θα λάβουν τη δικογραφία μια μέρα νωρίτερα, γνωρίζουν, όμως, από τις διαρροές στον βελγικό και ιταλικό Τύπο τη δεκάωρη κατάθεση του συντρόφου της Φρανσέσκο Τζιόρτζι, που πήρε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού και σε πολυτελείς βαλίτσες πάνω του.
Η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στο MEGA μίλησε δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ορχάν, για την ποινική μεταχείριση που αναμένεται να έχει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βάσει του βελγικού δικαίου.
«Το σημαντικότερο αυτών των αδικημάτων είναι η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση. Το ξέπλυμα μέχρι 5 χρόνια και η δωροληψία μεταξύ 5 και 15 ετών».
Η μάχη της 22ης Δεκεμβρίου θα αφορά στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή και οι δικηγόροι της θα προσπαθήσουν να αποδείξουν όχι μόνο ότι δε θα μπορέσει να παρέμβει στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και ότι η μόλις 22 μηνών κόρη της χρειάζεται να έχει τουλάχιστον τον ένα γονέα στο πλευρό της.
Θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή;
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κα. Καϊλή ενδέχεται να αποφυλακιστεί, δεδομένου ότι οι βελγικές αρχές έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της κράτησής της.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η έρευνα των βελγικών αρχών έχει «μεγάλη ουρά». Από τη μία, υπάρχουν κι άλλες χώρες που μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της πολιτικής πίεσης που ασκείται, για ένα θέμα που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.
Πιο αυστηρή ποινή θα έχει στην Ελλάδα, αν βρεθεί ένοχη
Για την Εύα Καϊλή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες, μια σε Βέλγιο, αλλά και μια σε Ελλάδα, μετά την διαταγή της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την εκπομπή «Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.
Τι ποινή προβλέπεται στο Βέλγιο
Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο γνωστός δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, Ορέστης Ομράν, τόνισε πως «το ζήτημα είναι για ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 ετών».
Όσο για το αν αποτελεί ελαφρυντικό πως ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε πως «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».
«Το Κατάρ ακύρωσε το ταξίδι μου στη χώρα και είδα εκεί την Καϊλή!»
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν, αντί της οποίας ταξίδεψε στο Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο η Εύα Καϊλή, μίλησε στον ΣΚΑΪ για το παρασκήνιο που προηγήθηκε, αλλά και για τον ζήλο με τον οποίο η Ελληνίδα συνάδελφός της υπερασπιζόταν με τις δημόσιες τοποθετήσεις της την πολιτική του Κατάρ σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία το εμιράτο ήταν διεθνώς υπόλογο.
«Προγραμματίζαμε ένα ταξίδι στο Κατάρ, σχεδόν από την αρχή της θητείας μου, πριν δύο χρόνια. Το σχέδιο ήταν να πάμε τις δύο πρώτες βδομάδες του Νοεμβρίου αυτού του χρόνου, ακριβώς πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για να αξιολογήσουμε την κατάσταση με την εργασία των μεταναστών, να αξιολογήσουμε όσα συμβαίνουν με τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Όταν επέστρεψα από τις καλοκαιρινές διακοπές για να συζητήσω με τον πρέσβη του Κατάρ γι’ αυτό το ταξίδι στις αρχές Νοεμβρίου, ακύρωσε το ταξίδι προς έκπληξή μου, λέγοντας πως το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν υπό ανακαίνιση, και δεν μπορούσαμε να πάμε. Εγώ συνέχιζα να προσπαθώ να βρω άκρη για να καταφέρουμε να πάμε, γιατί ήταν πολύ σημαντική αποστολή για εμένα, αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση. Οπότε, αποδέχτηκα την άρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νόιμαν.
«Τότε, ενώ ήμουν στις Βρυξέλλες, επειδή δεν μπορούσα να πάω στο Κατάρ με την αντιπροσωπεία μου, έμαθα ότι η Εύα Καϊλή ήταν στο Κατάρ και συναντούσε ακριβώς τους ανθρώπους που εμείς θα συναντούσαμε , υψηλούς αξιωματούχους του Κατάρ και έκανε πολύ θετικές δηλώσεις για την κατάσταση στο Κατάρ, πολύ περισσότερο θετικές από τη θέση του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έπρεπε να έχει επικοινωνήσει μαζί μου πριν, και να συζητήσουμε πολιτικά ποιο θα ήταν το μήνυμα, και να το συντονίσουμε. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, και το έμαθα μέσα από το Twitter ότι ήταν εκεί».