Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για το Qatar Gate, οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα, αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ ο Φραντζέσκο Τζόρτζι φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η Εύα Καϊλή στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της.
Τα τεράστια ποσά – περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ – που βρέθηκαν στα σπίτια των Παντσέρι, Καϊλή και Φραντζέσκο Τζόρτζι οι αρχές εκτιμούν ότι είχαν μείνει στα σπίτια τους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τέτοια μεγάλα ποσά οι εμπλεκόμενοι – όπως γνωρίζουν από την εμπειρία τους – προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν.
Ερευνούν το λόγο για τον οποίο είχε στο σπίτι της τα χρήματα η Εύα Καϊλή. Από τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία, εάν δεν την έπιαναν επ΄ αυτοφώρω οι αρχές, η χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν για την άρση της ασυλίας της θα εμπόδιζε τη σύλληψή της.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της κ. Καϊλή είχε συλληφθεί από τους ερευνητές στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.
Ο ρόλος του Τζόρτζι στο Qatar Gate
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, φαίνεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης.
Του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι -ψάχνοντας το νήμα της ιστορίας, οι αρχές πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013- και του Κοντσολίνο, που αντικατέστησε τον Παντσέρι και για τον οποίο δούλευε ο Τζόρτζι και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.
Η Εύα Καϊλή από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Qatar Gate.
Θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή;
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κα. Καϊλή ενδέχεται να αποφυλακιστεί, δεδομένου ότι οι βελγικές αρχές έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της κράτησής της.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η έρευνα των βελγικών αρχών έχει «μεγάλη ουρά». Από τη μία, υπάρχουν κι άλλες χώρες που μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της πολιτικής πίεσης που ασκείται, για ένα θέμα που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.
Iταλοί και Βέλγοι ψάχνουν τη διαδρομή του «βρώμικου» χρήματος
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς στο Μιλάνο συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες, με την Εύα Καϊλή ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι.
Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Πιο αυστηρή ποινή θα έχει στην Ελλάδα, αν βρεθεί ένοχη
Για την Εύα Καϊλή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες, μια σε Βέλγιο, αλλά και μια σε Ελλάδα, μετά την διαταγή της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την εκπομπή «Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.
Τι ποινή προβλέπεται στο Βέλγιο
Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο γνωστός δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, Ορέστης Ομράν, τόνισε πως «το ζήτημα είναι για ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 ετών».
Όσο για το αν αποτελεί ελαφρυντικό πως ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε πως «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».