Στο «στόχαστρο» των αρχών βρίσκεται η ΜΚΟ Fight Impunity της οποίας ιδρυτής είναι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος είναι ένας εκ των συλληφθέντων για το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.
Πρόκειται για το άτομο το οποίο τα βελγικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως εγκέφαλο του κυκλώματος, ενώ από την ΜΚΟ παραιτήθηκαν αρκετά άτομα, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, ανάμεσα στα οποία και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο Παντσέρι φαίνεται να ξέπλενε τις μίζες του Κατάρ και μέσω της ΜΚΟ «Fight Impunity» που διατηρούσε, ενώ υπήρξε και στενός συνεργάτης του συντρόφου της Εύας Καϊλή. Εκείνο, που δημιουργεί αναταραχή στην Ευρώπη είναι το γεγονός πως τιμητικά μέλη της εν λόγω ΜΚΟ ήταν επιφανή πρόσωπα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ για το έργο τους.
Τι είναι η ΜΚΟ «Fight Impunity»
Η οργάνωση «Fight Impunity», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν άδεια προτού συμμετάσχουν σε αυτή οι πρώην Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές.
Ο σκοπός της οργάνωσης ήταν να συνδράμει άλλες διεθνείς οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες, και να καλύψει τα κενά του διεθνούς νομικού συστήματος, στην προσπάθεια να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τις πιο ευαίσθητες πλευρές αυτών των εγκλημάτων που αφορούσαν είτε ευάλωτες ομάδες (παιδιά, γυναίκες, μειονότητες, κλπ) που έχουν δύσκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, είτε σύνθετες περιπτώσεις, όπως είναι η αναγκαστική εξαφάνιση.
Επίσης, στήριζαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά των γενοκτονιών. Η οργάνωση πραγματοποιούσε διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, και κάθε χρόνο παρουσίαζε την ετήσια έκθεση της για το καθεστώς ατιμωρησίας σε όλον τον κόσμο.
Το 2021 συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε τραπέζι με θέμα «Καταπολεμώντας την ατιμωρησία στον 21ο αιώνα» όπου παραβρέθηκε και η Εύα Καϊλή. Και φέτος, στο ίδιο συνέδριο με θέμα «New Realities», συνομίλησαν για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Παντσέρι. Μάλιστα, ο Παντσέρι παρουσίασε τις ενέργειες που είχε δρομολογήσει η οργάνωση «Fight Impunity» σχετικά με την κατάσταση στη Ουκρανία.
Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι
Τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) δείχνουν ως «αρχηγό» του κυκλώματος οι αρχές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα βελγικών ΜΜΕ. Εντωμεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κατάρ.
Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
Όπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.
Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l-Impunite et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Fight Impunity: Τα «βαριά» ονόματα της ΕΕ που συμμετείχαν στην ΜΚΟ
Στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή της οργάνωσης (που είναι κάτι διαφορετικό από Διοικητικό Συμβούλιο) συμμετείχαν, ο Κογκολέζος γιατρός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 2018 Ντένις Μουκβέγκε, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, η γνωστή πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Ιταλίδα Γερουσιαστής Εμμα Μπονίνο, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η πολύ δραστήρια πρώην ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Σεσίλια Βίκστρομ, η νυν ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Ιζαμπέλ Σάντος και η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αργεντινή Σίλβια Κοντραφάτο.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέλη της τιμητικής συμβουλευτικής επιτροπής, αν όχι όλα, παραιτήθηκαν από τη θέση τους στην οργάνωση «Fight Impunity», την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Παντσέρι στο σκάνδαλο.
Ο ρόλος του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ «Fight Impunity»
«Νέος ρόλος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο», Ήταν ο τίτλος των δημοσιευμάτων για τον ρόλο του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ του Παντζέρι, αρκετά πομπώδης, καθώς όλοι περίμεναν ότι ο επίτροπος και πρώην εμπλεκόμενος του σκανδάλου Novartis θα είχε καταλάβει κάποια άλλη, πιο θεσμική θέση στο εξωτερικό.
«Μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού FIGHT IMPUNITY γίνεται ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι».
Αυτός ήταν ο «νέος ρόλος» του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις. Nα θυμίσουμε ότι ο Αβραμόπουλος ήταν τον προηγούμενο καιρό φαβορί για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο, άγνωστο εάν μετά τις εξελίξεις άλλαξε κάτι.
Αβραμόπουλος για συμμετοχή στην ΜΚΟ του Παντζέρι: Είχα λάβει έγκριση από την Κομισιόν
Αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με τον Οργανισμό Fight Impunity, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του διευκρινίζει τα εξής:
«Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού, από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η Ιταλίδα Γερουσιαστής και πρώην Επίτροπος Emma Bonino, ο Νομπελίστας Denis Mukwege, η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrοm κ.α.
Μετά ένα έτος έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή. Η επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα ως πρώην Επίτροπος έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα, με την απόφαση της, με αριθμό C(2021) 9002.
Από κοινού με όλα τα μέλη παραιτηθήκαμε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Panzeri, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έκπληκτοι για όσα έγιναν γνωστά σε βάρους του ιδρυτή του Fight Impunity. Αυτή και μόνον είναι η αλήθεια».