Quantcast
17:19
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:19
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Άρχισαν τα όργανα» στα Εξάρχεια: Φωτιές σε κάδους στη Μπενάκη και κλεφτοπόλεμος στους γύρω δρόμους (βίντεο & εικόνες)

Επεισόδια στα Εξάρχεια, φωτιές σε κάδους στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη

Επεισόδια στα Εξάρχεια, φωτιές σε κάδους στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη

06.12.2022
20:33
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 • 7:24
Ένταση επικρατεί λίγο μετά τις 20.00 στα Εξάρχεια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς

Ένταση, φωτιές σε κάδους και κυνηγητό με τους αστυνομικούς στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της μεγαλειώδους πορείας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Λίγο μετά τις 20.15, η πορεία βρέθηκε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από το χέρι του ειδικού φρουρού το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008. Λίγο αργότερα, ξέσπασαν επεισόδια με ορισμένους να βάζουν φωτιές σε κάδους και την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, περίπου 1000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Μπενάκη προς τα Εξάρχεια. Στην συμβολή με την οδό Σόλωνος, έβαλαν φωτιά στο οδόστρωμα και σε κάδους.

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειρομβίδων κρότου-λάμψης. Νωρίτερα, οι ταραξίες έβαλαν φωτιές σε κάδους στην Εμμανουήλ Μπενάκη.

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Thestival, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις στο τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Σε προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, έκλεισε λίγο μετά τις τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (6/12) προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε άνδρα της ασφάλειας και προκάλεσαν μικρές ζημιές στην μοτοσικλέτα του. Στο σημείο βρίσκονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πάνω από 7.000 συγκεντρωμένοι ενώ έχουν γίνει ήδη και 6 προσαγωγές. Οι διαδηλωτές αντίθετα κάνουν λόγο για περισσότερους από 15.000 συγκεντρωμένους.

Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα
Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, drones και «Αίαντες» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ. Λόγω της πορείας, κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου. Από τις 9 το πρωί, κλειστός είναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο». Από το απόγευμα, χωρίς στάσεις διέρχονται οι συρμοί και από το μετρό Συντάγματος.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση