11:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιστορική απόφαση στο Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών – Ήταν σε ισχύ από το 2006

Διαδηλώσεις υπέρ των γυναικών στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Διαδηλώσεις υπέρ των γυναικών στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

04.12.2022
14:19
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2022 • 19:47
Ιστορική ημέρα για το Ιράν

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας απάντησε στην ερώτηση ενός παρευρισκόμενος ο οποίος ήθελε να μάθει “για ποιο λόγο έκλεισε η αστυνομία ηθών”.

Η αστυνομία των ηθών στο Ιράν

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”.

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Ιρανές περπατούν μπροστά από μια τοιχογραφία της εθνικής σημαίας του Ιράν σε δρόμο στο κέντρο της Τεχεράνης
Ιρανές περπατούν μπροστά από μια τοιχογραφία της εθνικής σημαίας σε δρόμο στο κέντρο της Τεχεράνης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Εξάλλου χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντήλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση