Την ώρα που στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται η άδοξη προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στις υπόθεση των υποκλοπών, μέσα από μια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας περίπου παρωδία, η Ευρώπη φαίνεται πως μαστίζεται από παρόμοια περιστατικά σε μια σειρά από χώρες, τα οποία οι πολιτικοί σχηματισμοί στις Βρυξέλλες επιθυμούν διακαώς να κρύψουν κάτω από το χαλί.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, νέα ονόματα ήρθαν στο φως αναφορικά με τους φερόμενους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαψευστεί, ούτε και να επαληθευτεί τίποτα. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της στην γερμανική DW, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιν’τ’Βελτ δήλωσε ότι το ελληνικό σκάνδαλο μπορεί να είναι «κάτι μεγαλύτερο από το Watergate» στις ΗΠΑ.
«Η [ελληνική] κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό, αλλά με όλους τους ισχυρισμούς και τις αποδείξεις που υπάρχουν, θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να μην χάσει χρόνο, να ερευνήσει, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», δήλωσε η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ολλανδή δέχτηκε τα πυρά του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, που την κατηγόρησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καθώς δημοσιοποίησε στοιχεία από το draft της έκθεσης της PEGA για την Ελλάδα.
Την ώρα που τρεις εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ για ομάδα αποσπασμένων αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν το Predator από τα κεντρικά της ΕΥΠ, οι απαντήσεις των αρμοδίων είναι χλιαρές και μάλλον ανεπαρκείς, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της υπόθεσης των υποκλοπών.
Η παρακολούθηση δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την πτώση της Ελλάδας από την 70η στην 108η θέση στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου – τη χαμηλότερη κατάταξη σε όλη την Ευρώπη, σημείωνε την ίδια ώρα σε δημοσίευμά των αμερικανικών nytimes, με τον ντροπιαστικό τίτλο «Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στην Ελλάδα;».
Σύμφωνα με την έκθεση, άλλωστε, η ελευθερία του Τύπου συνολικά στην Ευρώπη βιώνει μια ανησυχητική μείωση, η οποία υπογραμμίζει “την επιστροφή των δολοφονιών δημοσιογράφων” και τη βία κατά των δημοσιογράφων σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ισπανία το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» υποκλοπών στην Ευρώπη
Σε δημοσίευμα του Politico, ωστόσο, σημειώνεται πως η Ισπανία αποδεικνύεται η πιο προβληματική χώρα για την έρευνα που διεξάγουν οι νομοθέτες της ΕΕ σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού σε όλο το μπλοκ.
Το βασίλειο της Ιβηρικής χερσονήσου είναι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ στην οποία η χρήση εργαλείων υποκλοπής από τις κυβερνήσεις έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη θεσμική κρίση.
Στο στόχαστρο μπήκαν 65 προσωπικότητες του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, καθώς και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες. Καθώς το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις, η κυβέρνηση της Μαδρίτης απέλυσε τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της και ξεκίνησε έρευνα.
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες που συμμετέχουν στην ειδική εξεταστική επιτροπή PEGA – που βρέθηκε και στην Ελλάδα για παρόμοιες καταγγελίες και πήρε το όνομά της από την περιβόητη ισραηλινής κατασκευής τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus- διερευνούν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη.
Θυμίζουμε πως στις 10 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβάσεων ή κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού παρακολούθησης κατασκοπευτικού λογισμικού. Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας της, η Επιτροπή μας, με 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη, θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να διερευνήσει τις εικαζόμενες παραβιάσεις.
Τους προηγούμενους μήνες επισκέφθηκαν χώρες-κλειδιά που έχουν περιέλθει σε κρίσεις, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ελλάδα, ακόμη και το Ισραήλ. Αλλά δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει μια επίσκεψη στην Ισπανία.
«Η Ισπανία είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο spyware στην Ευρώπη … Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία έντονη αντίδραση από την εξεταστική επιτροπή PEGA», δήλωσε η Σάσκια Μπρίκμοντ, βουλευτής των Πρασίνων του Βελγίου και μέλος της επιτροπής PEGA.
Οι επικριτές των ερευνών έχουν δείξει με το δάχτυλο τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρεμπόδιση του ελέγχου. Από τη μία πλευρά, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) επέλεξε ως συντονιστή του στην επιτροπή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας κατά την περίοδο που συνέβαιναν κάποια από τα αναφερόμενα περιστατικά ασφαλείας κατασκοπευτικού λογισμικού στην καταλανική αντιπολίτευση.
Από την άλλη, η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.