Την σειρά διακοπής τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού καθορίζει η ΡΑΕ με σχέδιο απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως υψηλότερης σπουδαιότητας και θα υποστούν τελευταίες διακοπή τροφοδοσίας είναι εκείνες που σχετίζονται με την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού (καύσιμα), της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και άμυνας της χώρας.
Στην κατάταξη ακολουθούν οι εξής περιπτώσεις:
- Εγκαταστάσεις που σε περίπτωση διακοπής της παροχής θα υποστούν καταστροφικές ζημιές σε εξοπλισμό ή υποδομή.
- Βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, ειδών ατομικής υγιεινής και της αλυσίδας εφοδιασμού των παραπάνω.
- Βιομηχανίες που σε περίπτωση διακοπής της παροχής θα υποστούν απώλεια πρώτων υλών ή παραγωγή ακατάλληλου τελικού προϊόντος.
- Βιομηχανίες που η διακοπή της παροχής θα επιφέρει διακοπή της γραμμής παραγωγής.
- Βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά ένα ποσοστό, κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης.
- Παροχές φυσικού αερίου με δυνατότητα άμεσης εναλλαγής καυσίμου και λοιπές παροχές.
Η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι από τον κατάλογο εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 ΜWh ετησίως, οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.
Εφιαλτική εκτίμηση οικονομολόγου για την ενεργειακή κρίση
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Σάντος Περέιρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ευρώπη, το 2023 και το 2024, διακοπές στην παροχή ενέργειας, κυρίως δε στην περίπτωση «σκληρού χειμώνα».
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τονίζει ότι προτεραιότητα για την Ευρώπη πρέπει να είναι η παροχή κοινής απάντησης των μελών της διότι, όπως σημειώνει, εάν τα κράτη ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου για επιδοτήσεις στους παραγωγούς τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τους άλλους, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, τα οποία θα είναι επιζήμια για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Είναι σαφές, ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να αποφασίσουμε κοινές ενεργειακές πολιτικές», αναφέρει, υπογραμμίζοντας, ότι «όπως η κρίση της Covid επιτάχυνε την ψηφιοποίηση, αυτή η ενεργειακή κρίση θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση».