Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον αφορμή είχε συνταράξει τη κοινή γνώμη τη δεκαετία του ’70 στη Βόρεια Ελλάδα.
Έχοντας καταναλώσει αρκετό αλκοόλ μέσα σε ένα καφενείο στα Κουφάλια στη Θεσσαλονίκη, δυο άντρες πιάστηκαν στα χέρια και έπειτα από έντονη λογομαχία ένας εξ αυτών, πατέρας ανήλικων παιδιών, έπεσε νεκρός.
Πλήρωσε με τη ζωή του τα χρωστούμενα στο θύτη του και συγκεκριμένα ένα κιλό ψάρια που είχε προηγουμένως αγοράσει. Ουδείς από τους θαμώνες τους καφενείου πρόλαβε να τους χωρίσει και να αποτρέψει τον δράστη να μαχαιρώσει θανάσιμα το 35χρονο θύμα του.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για το έγκλημα
Πως όμως αποτιμήθηκε αυτό το έγκλημα στη δίκη που ακολούθησε στο Κακουργιοδικείο λίγους μήνες αργότερα;
Το δικαστήριο τω ενόρκων καταδίκασε τον δράστη πίσω από το έγκλημα σε κάθειρξη μόλις έξι ετών, κρίνοντας τον ένοχο όχι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (όπως ήταν η αρχική κατηγορία η οποία του είχε απαγγελθεί), αλλά για πρόκληση θανατηφόρων τραυμάτων.
Παράλληλα, η έδρα αναγνώρισε στον δράστη τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας για το έγκλημα και ότι ωθήθηκε «εις την πράξην του αυτή εξ ελατηρίων μη ταπεινών»!
Το δικαστήριο επέβαλλε ακόμη στον καταδικασθέντα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, και «χρηματική ποινή 2.000 μεταλλικών δραχμών δια την οπλοχρησίαν και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί τριετίαν, επιδίκασε δε το ποσόν των 15.000 δρχ. ως χρηματικήν ικανοποίησιν δια ψυχικήν οδύνην εις την οικογένειαν του θύματος»!
Ποινή χάδι για ένα στυγερό έγκλημα
Τα ελαφρυντικά και η ποινή …«χάδι» που επιβλήθηκαν στον καταδικασθέντα για το έγκλημα, ήρθαν, παρά τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο για διάπραξη και άλλων φόνων από το δράστη αλλά και «κόντρα» στην αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.
Ο τελευταίος είχε επισημάνει προς το δικαστήριο: «Δεν επρόλαβε να κρυώσει το αίμα ενός άλλου ανθρώπου τον οποίον σκότωσε ο κατηγορούμενος, αποφυλακισθείς μόλις προ ολίγου και ξεπετάχθηκε νέο αίμα από το ίδιο φονικό χέρι».
«Η υπόθεσης δεν είναι ίσως από εκείνες που δημιούργησαν θόρυβο κοινωνικόν και κάμνουν εντύπωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζωή ενός απλού ανθρώπους μας ενδιαφέρει λιγότερο. Έχει την αυτήν αξία με τη ζωή οποιουδήποτε άλλου» έλεγε ο εισαγγελέας για τον δράστη.
«Η υπόθεσης αυτής μας δίνει να καταλάβουμε πόσο αξίζει η ζωή ενός ανθρώπους όταν έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα σαν τον κατηγορούμενο. Λίγα κιλά ψάρια ή δεν ένα ψέμα που του είπε το θύμα και οι δυο άντρες λογομάχησαν» συνέχιζε για το έγκλημα.
«Ο κατηγορούμενος εξύβρισε το θύμα, εκείνο του ζήτησε εξηγήσεις και αυτός ο κατηγορούμενος απάντησε με τρόπο που έχει συνηθίσει. Χτυπώντας τον με το μαχαίρι», εξηγούσε.
«Δεν εβρίσκετο ο κατηγορούμενος εις κραιπάλην μέθης, όπως ισχυρίζεται. Τον εχτύπησε εν ψυχρώ. Μπορούσε να αμυνθεί με μια γροθιά και όχι να του βγάλει τα έντερα με το μαχαίρι» συνέχιζε ο εισαγγελέας πριν από 5 δεκαετίες.
«Πρόκειται για έξιν εγκληματία, οποίος έχει το μίσος εις το βάθος της ψυχής του. Μην τον στείλετε κύριοι ένορκοι έξω στη κοινωνία, γιατί και άλλοι μαυροφορεμένη γυναίκα και άλλα ορφανά παιδιά θα ζητούν τον πατέρα τους τον αδικοσκοτωμένο», κατέληγε.
«Δεν θυμάμαι»
Απολογούμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, υποστήριξε πως δεν θυμάται πως έγινε το έγλημα.
Όπως ισχυρίστηκε ήταν μεθυσμένος. Προκλητικά επέρριψε ευθύνες στο θύμα του λέγοντας πως είχαν μια έντονη λογομαχία και πως ο άτυχος άνδρας σήκωσε μια καρέκλα για να τον χτυπήσει και τότε εκείνος, ζαλισμένος, όπως ήταν θέλησε να αμυνθεί και έβγαλε το μαχαίρι για να τον χτυπήσει!
Επί πέντε ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε το θύμα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά τα πλήγματα που είχε δεχθεί «είχαν διατρήσει το στομάχι και τα έντερα».
«Όλα έγινα ξαφνικά και χωρίς αιτία», κατέθεσαν στο δικαστήριο θαμώνες του καφενείου. «Δράστης και θύμα έπιναν μαζί αλλά ξαφνικά συνεπλάκησαν και ο κατηγορούμενος έβγαλε μαχαίρι», πρόσθεσαν.
«Ο άντρας μου τον είχε βάλλει σπίτι μας. Δεν έπινε δεν έρχονταν μεθυσμένος στο σπίτι. Στο νοσοκομείο λίγο πριν ξεψυχήσει μου είπε ότι ο κατηγορούμενος τον χτύπησε στα καλά καθούμενα», είπε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο, η μαυροφορεμένη χήρα, που έμεινε μόνη να μεγαλώνει τα δυο ανήλικα παιδιά της…