Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.
Ο υπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου.
Πέτσας: Το μοντέλο αφορά
- Επιμήκυνση δανείου
- Μείωση δόσης κατά 40%-50%
- Πάγωμα επιτοκίου
- Ρύθμιση 5ετιας
- Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)
Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε – όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες – να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.
Ο Μητσοτάκης για τους δανειολήπτες
Το βλέμμα του πρωθυπουργού έχει πέσει στους δανειολήπτες, αλλά και στην τακτική των τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων, ενώ κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων. Και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι ευαίσθητη στα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες αλλά και να σπάσει το στερεότυπο ότι τα κόμματα της δεξιάς είναι με το μέρος των τραπεζών, ενώ της αριστεράς στηρίζουν τους αδύναμους πολίτες.
Έτσι η πρωτοβουλία που σχεδιάζεται είναι να ελαφρυνθεί το κόστος δανεισμού των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων και να συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Για τα επιτόκια συζητείται στο οικονομικό επιτελείο ένας μηχανισμός κρατικής επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών.
«Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού. Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό σε συνεννόηση με τις τράπεζες» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπάρχουν συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες για δάνεια, ύψους 6 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη των πρώτη κατοικία και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα.
Η κρατική επιδότηση αναμένεται να κλιμακωθεί πιθανόν ανά τρίμηνο καλύπτοντας αρχικά μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και καταλήγοντας στο 25%.
Τελικός στόχος της κυβέρνησης να απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας απέναντι στην κοινωνία, ειδικά απέναντι στους πιο ευάλωτους πολίτες. Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι παρεμβάσεις, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» δουλεύουν. Ακόμη αναμένεται το βοήθημα των 250 ευρώ στους πιο αδύναμους πολίτες πριν τα Χριστούγεννα, η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, σχεδόν 8% για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους.