12:23
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:23
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι ψηφιακοί μπάτλερ στις ηλεκτρονικές συσκευές: Από τη Siri και την Alexa, στον βοηθό της Google

Η Siri σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

Η Siri σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

26.11.2022
16:29
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2022 • 9:26
Siri, Alexa και Google Assistant - Οι 3 διάσημοι βοηθοί και εκείνοι που δεν τους «άγγιξαν»

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κόσμου έχουν δημιουργήσει ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς, όπως η Siri και η Alexa, οι οποίες έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας.

Η εποχή που τα σπίτια είχαν οικιακές βοηθούς (οκ, ακόμη υπάρχουν, αλλά όχι όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες) έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αντ’ αυτών λοιπόν, στη θέση της Ζαμπέτας (πάντα μια Ζαμπέτα υπηρετούσε την κυρία της ταινίας) η τεχνολογία έχει θέσει στην υπηρεσία των ανθρώπων έξυπνα συστήματα, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που με γλυκιά και πράα φωνή μπορούν να φροντίσουν τις υποθέσεις εντός και εκτός σπιτιού.

Ο παλιότερος προσωπικός βοηθός είναι η Siri της Apple, καθώς δημιουργήθηκε το 2011. Ακολούθησε το Google Now το 2012 (το οποίο μετά έγινε Goole Assistant), η ​​Microsoft Cortana το 2014 και η Alexa της Amazon το 2014. Οι πιο γνωστοί «βοηθοί» στα πέρατα της οικουμένης είναι η Siri και η Alexa, καθώς όσοι έχουν iPhone και γενικότερα προϊόντα της Apple έχουν αυτόματα και τη Siri στη συσκευή τους.

Τι είναι όμως ο ψηφιακός βοηθός;

Ο εικονικός βοηθός, που ονομάζεται επίσης βοηθός τεχνητής νοημοσύνης ή ψηφιακός βοηθός, είναι ένα πρόγραμμα εφαρμογής που κατανοεί φωνητικές εντολές φυσικής γλώσσας και εκτελεί εργασίες για τον χρήστη.

Τέτοιες εργασίες, που εκτελούνται από έναν προσωπικό βοηθό, περιλαμβάνουν τη λήψη υπαγόρευσης, τη δυναμική ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την αναζήτηση τηλεφωνικών αριθμών, τον προγραμματισμό, την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και την υπενθύμιση στον τελικό χρήστη ραντεβού.

Στους δημοφιλείς εικονικούς βοηθούς περιλαμβάνονται σήμερα η Amazon Alexa, η Siri της Apple, η Google Assistant και η Cortana της Microsoft – η ψηφιακή βοηθός που είναι ενσωματωμένη στα Windows Phone 8.1 και Windows 10.

Τι μπορείς να κάνεις με τη Siri στο iPhone;

Με τον βοηθό της Apple, μπορείς να λάβεις πληροφορίες και για να εκτελέσεις εργασίες. Το Siri και η απάντησή του εμφανίζονται πάνω από ό,τι κάνεις τη δεδομένη στιγμή και αυτό σου επιτρέπει να δεις τις πληροφορίες που φαίνονται στην οθόνη.

Η Siri είναι διαδραστική. Όταν η Siri εμφανίζει έναν σύνδεσμο Ιστού, μπορείς να τον αγγίξεις για να δεις περισσότερες πληροφορίες στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Όταν η απάντηση από τη Siri στην οθόνη περιλαμβάνει κουμπιά ή χειριστήρια, μπορείτε να τα αγγίξετε για πραγματοποίηση περαιτέρω ενεργειών. Μπορείς επίσης να αγγίξεις πάλι «Siri» για να κάνεις μια άλλη ερώτηση ή να του ζητήσεις να κάνει μια άλλη ενέργεια.

Η Siri σε iPhone
Η Siri σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

Τι είναι η Alexa;

Η Alexa είναι ένας ψηφιακός βοηθός της Amazon που βοηθάει τον χρήστη να αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής του μέσω της φωνής του. Αυτή αφορά κατά κύριο λόγο εργασίες και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο χρήστης εντός των τειχών.

Στην ουσία ο χρήστης μπορεί να δίνει εντολές χρησιμοποιώντας τη φωνή του και η συσκευή να ανταποκρίνεται. Μπορεί π.χ. να δώσει εντολή να παίξει ένα τραγούδι, να κάνει μια λίστα τραγουδιών, να ζητήσει πρόγνωση του καιρού, να ζητήσει να του διαβάσει ένα audio book, να παρέχει υπηρεσίες smart home, να ελέγξει άλλες έξυπνες συσκευές του σπιτιού, κτλ.

Τον Ιανουάριο 2019, η ομάδα της Amazon ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές Alexa.

Η Alexa της Amazon
Η Alexa της Amazon / Φωτογραφία: Unsplash

Alexa vs Siri

Η Siri είναι ένα εργαλείο λογισμικού ψηφιακού βοηθού που είναι καλά ενσωματωμένο στο iOS και αυτό το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με εστιατόρια κοντά σε εστιατόρια ή τις τελευταίες ταινίες ή τις καιρικές συνθήκες ή τις λεπτομέρειες πτήσης και να εκτελούν ενέργειες με βάση τις εντολές των χρηστών, όπως η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η κλήση κάποιου μέσω τηλεφώνου και η κράτηση εισιτηρίων και η προφορική επιβεβαίωση της ενέργειας.

Αυτό το λογισμικό αναγνωρίζει τη γλώσσα όπως την ομιλεί φυσικά ο χρήστης και δεν περιμένει από τον χρήστη να χρησιμοποιήσει ειδικές εντολές ή να μιλήσει με εξεζητημένο τρόπο για να ενεργήσει.

Με συνεχή εκμάθηση η Siri προσαρμόζεται στον τρόπο που μιλάει ο χρήστης και εκτελεί την εργασία με ελάχιστη αλληλεπίδραση. Ακόμα και μεγάλες προτάσεις που εκφωνούνται από τους χρήστες καταλαβαίνει και εκτελεί τις εργασίες. Η Siri αυξάνει την παραγωγικότητα των χρηστών και εξοικονομεί χρόνο.

Η Alexa της Amazon
Η Alexa της Amazon / Φωτογραφία: Unsplash

Η Alexa ξεκίνησε ως ένα έξυπνο ηχείο φορτωμένο με το λογισμικό Alexa, ικανό να ακούει τα ερωτήματα των χρηστών και να απαντά… πολλές οικιακές συσκευές ενσωματώθηκαν αργότερα στη βεντάλια της Alexa και ελέγχονται μέσω smartphones από οπουδήποτε.

Η Amazon σχεδίασε την πλατφόρμα Alexa για να λειτουργήσει αρχικά ως ψηφιακή βοηθός, συσκευή ψυχαγωγίας, αλλά η εφαρμογή και η χρήση της επεκτάθηκε σε λειτουργίες IOT, αναζήτησης στο διαδίκτυο, έξυπνου γραφείου και έξυπνου σπιτιού και βελτίωσε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ένας κοινός άνθρωπος αλληλεπιδρά με την τεχνολογία.

Οι διαφορές «κλειδί» μεταξύ Alexa και Siri

Ας συζητήσουμε μερικές από τις σημαντικότερες βασικές διαφορές μεταξύ της Alexa και της Siri:

Και οι δύο αυτοί βοηθοί προσφέρουν λίγο πολύ τα ίδια χαρακτηριστικά και συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βελτιώνουν συνεχώς τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Είναι δύσκολη διαδικασία η σύγκρισή τους, αλλά παρόλα αυτά θα συγκρίνουμε το υλικό, το λογισμικό, τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε διάφορους τομείς της καθημερινής μας ζωής.

Βασικά στοιχεία

Αν και η Alexa έκανε το ντεμπούτο της στη συσκευή Echo, η πλατφόρμα λογισμικού επεκτάθηκε γρήγορα για να καλύψει πολλές οικιακές συσκευές. Χρησιμοποιώντας τις πολλές διαθέσιμες εφαρμογές τρίτων, οποιαδήποτε οικιακή συσκευή συμβατή με την Alexa μπορεί να συνδεθεί και να λειτουργήσει μέσω smartphone, ενώ είναι δυνατή και η απομακρυσμένη λειτουργία.

Η Siri είναι πλήρως ενσωματωμένη με συσκευές της Apple, όπως iPad, Mac, iPhone, τηλεοράσεις Apple, ρολόγια Apple και Apple car play. Λειτουργεί αποτελεσματικά εντός των συσκευών της Apple και οι ενσωματώσεις με άλλες εξωτερικές συσκευές είναι λίγο δύσκολες και βρίσκουν ανταπόκριση σε λίγες εφαρμογές τρίτων. Αλλά αυτό το κενό αντιμετωπίζεται από την Apple τώρα και η ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Siri σε iPhone
Η Siri σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

Οι συσκευές που συνδέονται στην πλατφόρμα Alexa λειτουργούν με διαδραστικό τρόπο. Ο χρήστης πρέπει να ξυπνήσει τις συσκευές λέγοντας Alexa και να δώσει εντολές ή ερωτήματα για να ενεργήσει η Alexa. Η Siri είναι μια φωνητικά ελεγχόμενη πλατφόρμα που έκανε το ντεμπούτο της πρώτα στο iPhone και αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες συσκευές της Apple. Είναι ένας έξυπνος και διαισθητικός ψηφιακός βοηθός για συσκευές μήλου.

Τεχνολογία

Για να απαντά σε ερωτήματα και να εκτελεί εντολές, η Siri χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Ανταποκρίνεται σε απευθείας ερωτήματα καθώς και σε τυχαία ερωτήματα. Το Siri μπορεί να ελέγχει συσκευές Home που είναι συμβατές με αυτό.

Η Alexa αναπτύσσει μια νέα ποικιλία συστήματος που βασίζεται στη φωνή και χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζονται με τη συνομιλία. Με περισσότερες από ένα εκατομμύριο εφαρμογές τρίτων, μπορεί να αλληλεπιδράσει ελεύθερα με οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι, στο γραφείο και στο εργοστασιακό περιβάλλον.

Αναγνώριση φωνής

Ενώ τα ερωτήματα απαντώνται στο επίπεδο των δυνατοτήτων κάθε συσκευής και στους δύο βοηθούς χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβετε ή να επαναδιατυπώσετε ξανά την ερώτηση, αυτοί οι βοηθοί είναι έξυπνοι ώστε να αναγνωρίζουν τις φωνές των ατόμων σε ένα περιβάλλον με πολλά μέλη για να παρέχουν εξατομικευμένες απαντήσεις σε κάθε άτομο και να διατηρούν την εμπιστευτικότητα.

Η Alexa διατηρεί φωνητικό προφίλ για όλους τους χρήστες και παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις αγορές και στις επιλογές κλήσεων.

Η Siri εκπαιδεύεται στις ατομικές φωνές πριν οι χρήστες αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές παρέχοντας έτσι εξατομικευμένες υπηρεσίες και αποτρέποντας την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε λάθος άτομα. Στις πληροφορίες για το HomePod αυτή η λειτουργία δεν τίθεται σε χρήση.

To iPhone 14 Pro Max - Siri
To iPhone 14 Pro Max / Φωτογραφία: Unsplash

Επεκτασιμότητα

Νέες λειτουργίες μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν στην Alexa με τη χρήση εφαρμογών τρίτων στο κατάστημα Alexa ή οι εσωτερικοί προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν νέα εφαρμογή με τη χρήση τυποποιημένου προτύπου και κιτ ανάπτυξης που παρέχει η Alexa.

Η Siri προσφέρει περιορισμένη υπηρεσία εφαρμογών τρίτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως η προετοιμασία λίστας εργασιών, η κλήση ταξί και η μεταφορά χρημάτων. Η Siri επιτρέπει τώρα την προσαρμογή με τη χρήση συντομεύσεων Siri που δημιουργούν προσαρμοσμένες φράσεις για να μιλήσουν σε εφαρμογές.

Υπηρεσίες χρήστη

  • Υπηρεσίες ερωτημάτων: Η Alexa απαντά πιο γρήγορα με σύντομες απαντήσεις, ενώ η Siri έχει μερικούς περιορισμούς.
  • Μουσική και podcast: Η Siri κερδίζει έναντι της Alexa όσον αφορά την ποιότητα του ήχου.
  • Ψυχαγωγία: Η Alexa υπερέχει σε αυτόν τον τομέα λόγω της ενσωμάτωσής της με πολλές συσκευές.
  • Αγορές: Η Alexa κερδίζει έναντι της Siri λόγω της υποστήριξης του back end της Amazon.
  • Οδηγίες: Η Siri δίνει σωστή εκτίμηση του χρόνου και πρόταση διαδρομής καλύτερα από την Alexa.
  • Έξυπνο σπίτι: Η Alexa συνδέεται με πολλές οικιακές συσκευές μέσω εφαρμογών τρίτων.
  • Διαθεσιμότητα: Η Siri είναι ευρέως διαθέσιμη σε 30 χώρες και 20 γλώσσες.

Συνοψίζοντας, τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες και των δύο αυτών πλατφορμών είναι ισότιμες. Αλλά λόγω της οικουμενικότητάς της στη σύνδεση με πολλές συσκευές απρόσκοπτα, η Alexa κερδίζει έναντι της Siri, ενός εξελιγμένου συστήματος υψηλής ποιότητας.

Οι βοηθοί που προσπάθησαν, αλλά δεν «άγγιξαν» τις Siri και Alexa

Google Assistant

Το Google Assistant είναι μια εφαρμογή λογισμικού εικονικού βοηθού που αναπτύχθηκε από την Google και είναι διαθέσιμη κυρίως σε κινητά και οικιακές έξυπνες συσκευές. Βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η Google Assistant μπορεί να συμμετέχει σε αμφίδρομες συνομιλίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη εικονική βοηθό της εταιρείας, το Google Now.

Το Google Assistant έκανε το ντεμπούτο του τον Μάιο του 2016 ως μέρος της εφαρμογής μηνυμάτων Allo της Google και του φωνητικά ενεργοποιούμενου ηχείου Google Home. Μετά από μια περίοδο αποκλειστικότητας στα smartphones Pixel και Pixel XL, αναπτύχθηκε σε άλλες συσκευές Android από τον Φεβρουάριο του 2017, συμπεριλαμβανομένων smartphones τρίτων κατασκευαστών και του Android Wear και κυκλοφόρησε ως αυτόνομη εφαρμογή στο λειτουργικό σύστημα iOS τον Μάιο του 2017.

Το Google Assistant της Google
Το Google Assistant της Google / Φωτογραφία: Unsplash

Παράλληλα με την ανακοίνωση ενός kit ανάπτυξης λογισμικού τον Απρίλιο του 2017, το Assistant επεκτάθηκε περαιτέρω για την υποστήριξη μιας μεγάλης ποικιλίας συσκευών, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και έξυπνων οικιακών συσκευών τρίτων κατασκευαστών. Η λειτουργικότητα του Assistant μπορεί επίσης να βελτιωθεί από προγραμματιστές τρίτων κατασκευαστών.

Αν και κατάφερε να συναγωνιστεί τη Siri και την Alexa, το Google Assistant δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές.

Bixby

Το Bixby είναι το… αποτυχημένο δημιούργημα της Samsung. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική επανεκκίνηση για το S Voice, την εφαρμογή φωνητικού βοηθού της Samsung που παρουσιάστηκε το 2012 με το Galaxy S III. Το S Voice διακόπηκε αργότερα την 1η Ιουνίου 2020.

Στις 20 Μαρτίου 2017, η Samsung ανακοίνωσε τον ψηφιακό βοηθό με φωνητική λειτουργία που ονομάζεται Bixby.

Τον Μάιο του 2017, η Samsung ανακοίνωσε ότι το Bixby θα έρθει στη σειρά ψυγείων Family Hub 2.0, καθιστώντας το, το πρώτο μη κινητό προϊόν που θα περιλαμβάνει τον εικονικό βοηθό.

Το Bixby παρουσιάστηκε μαζί με τα Samsung Galaxy S8 και S8+, καθώς και το Samsung Galaxy Tab A κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Samsung Galaxy Unpacked 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017. Η Samsung παρουσίασε επίσημα το Bixby μια εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του, αλλά έκανε την πρώτη του εμφάνιση μόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το Bixby μπορεί επίσης να γίνει sideloaded σε παλαιότερες συσκευές Galaxy που τρέχουν Android Nougat.

Τον Οκτώβριο του 2017, η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Bixby 2.0 κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της στο Σαν Φρανσίσκο. Η τότε νέα έκδοση κυκλοφόρησε σε όλη τη σειρά συνδεδεμένων προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των τηλεοράσεων και των ψυγείων. Επίσης, επιτρέπεται σε τρίτους να αναπτύσσουν εφαρμογές για το Bixby χρησιμοποιώντας το Samsung Developer Kit.

Τον Ιούνιο του 2021, εμφανίστηκαν στιγμιότυπα οθόνης για την αντικατάσταση του Bixby. Ο τρισδιάστατος εικονικός βοηθός, Sam, ήταν δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν ήταν σαφές αν οι συσκευές της Samsung θα περιλάμβαναν πλήρη φωνητική και εικονική βοήθεια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση