03:43
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:43
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έχουμε επικεφαλής ESM: Ο Πιέρ Γκραμένια ανέλαβε τη θέση που δεν ήθελε μέχρι σήμερα κανείς – Εκλεκτός του Βερολίνου ο Λούξιος πολιτικός

Ο νέος επικεφαλής του EMS, Πιερ Γκραμένια

Ο νέος επικεφαλής του EMS, Πιερ Γκραμένια

25.11.2022
20:35
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2022 • 11:43
Ποιος είναι ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του ESM

Έπειτα από μήνες αναζήτησης του κατάλληλου προσώπου, η Ευρώπη ανέδειξε τον επόμενη επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM, στο πρόσωπο του Πιερ Γκραμένια.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια εξελέγη σήμερα επικεφαλής του ESM, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, έπειτα από πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών μελών του Eurogroup.

Ο 64χρονος Γκραμένια θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και η θητεία του θα είναι πενταετής, ανέφερε ο ESM σε ανακοίνωσή του. Διαδέχεται στη θέση αυτήν τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν για δέκα χρόνια επικεφαλής του ταμείου που ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η θητεία του Ρέγκλινγκ έληξε στις 7 Οκτωβρίου και τα καθήκοντά του ασκούσε προσωρινά ο Κριστόφ Φράνκελ.

«Με τιμά η ανάδειξη στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του ESM» έγραψε ο ίδιος στο Twitter. «Προσβλέπω σε συνεργασία για μια ισχυρότερη Ευρώπη πλάι σε ένα πολύ αφοσιωμένο προσωπικό» πρόσθεσε.

Η δύσκολη εξίσωση διαδοχής στον ESM

Επί πολλούς μήνες, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν επί της διαδοχής του Ρέγκλινγκ.

Ο Γκραμένια υποστηριζόταν από τη Γερμανία, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο από τη Γαλλία και την Ιταλία. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση τον περασμένο μήνα, καθώς κανείς τους δεν έλαβε το απαιτούμενο 80% των ψήφων.

«Οι συνάδελφοί μου από το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία με ενημέρωσαν για την απόφασή τους να αποσύρουν τους αντίστοιχους υποψηφίους τους για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM» ανέφερε στο Twitter ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ο Πιερ Γκραμένια και ο Χοάο Λεάο ήταν και οι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι και τους ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις μου για να παρουσιάσω έναν υποψήφιο για τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM», πρόσθετε.

Ο Γκραμένια επέστρεψε τελικά –και κέρδισε τη θέση– αφού η Γαλλία και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ήραν τις αντιρρήσεις τους στο πρόσωπό του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση