Πολιτικό μήνυμα στους φρουρούς της Επανάστασης έστειλε Ιρανή από το Κατάρ κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ουαλία για το Μουντιάλ 2022!
Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, κι αφού οι παίκτες του Ιράν ουσιαστικά αναγκάστηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε μια Ιρανή να έχει σηκώσει φανέλα με το όνομα της Μαχσά Αμινί!
Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν στη συνέχεια σλόγκαν που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν.
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο απολογισμός των εξεγέρσεων πλησιάζει τους 200 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μιας ΜΚΟ που έχει την έδρα της εκτός του Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου.
Μουντιάλ 2022: Συγκλονίζει ο Χατζισαφί: «Να γίνουμε η φωνή του λαού μας»
Ο Ιρανός παίκτης της Ένωσης μίλησε την Κυριακή πριν την πρεμιέρα της ομάδας του στο Μουντιάλ 2022, σχολιάζοντας την τεταμένη πολιτική κατάσταση που υπάρχει στο Ιράν.
«Πρέπει να αποδεχθούμε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή και πως ο λαός μας δεν είναι χαρούμενος. Βρισκόμαστε εδώ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουμε η φωνή του ή δεν πρέπει να τον σεβαστούμε.
Όσα έχουμε είναι από αυτούς. Πρέπει να παλέψουμε. Πρέπει να αγωνιστούμε καλά και να χαρίσουμε στον γενναίο ιρανικό λαό ένα καλό αποτέλεσμα. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει, να γίνουν αυτά για τα οποία ελπίζουν οι άνθρωποι», ανέφερε ο 32χρονος αμυντικός της ΑΕΚ.
Στο στόχαστρο του Ιράν Χατζισαφί, Καρίμι και ο οσκαρικός σκηνοθέτης Φαραντί
Το κύμα των αιματηρών διαδηλώσεων, που έχει κοστίσει τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, συγκλονίζει το Ιράν από τότε που πέθανε η 22χρονη στις 16 Σεπτεμβρίου, 3 ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, ειδικά για τη χρήση μαντίλας.
«Θα ασκήσουμε διώξεις σε διασημότητες που έριξαν λάδι στη φωτιά» των «ταραχών», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, Μοχσέν Μανσουρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Αρκετοί διάσημοι Ιρανοί αθλητές, όπως ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, καθώς και ηθοποιοί και κινηματογραφιστές έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το κίνημα διαδηλώσεων, ζητώντας από τις Αρχές να ακούσουν τα αιτήματα του πληθυσμού.
«Καλώ όλους τους καλλιτέχνες, τους κινηματογραφιστές, τους διανοούμενους, τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο (…) όλους όσους πιστεύουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις ισχυρές και θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του «Ιράν μέσω βίντεο, γραπτώς ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», είπε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram.
Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει πριν δυο μήνες η Daily Mail, το Ιράν ανάγκασε τον Εχσάν Χατζισαφί να να σβήσει ανάρτηση για την Μαχσά Αμινί την οποία είχε δημοσιεύσει στα social media.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ 2022
Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και επίσης εκείνο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα στην ιστορία του θεσμού.
Επιπλέον αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη «σύναξη» των γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αμερική, το 2026, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48.
Το Μουντιάλ 2022 όμως κατέχει μια ακόμη πρωτιά – πρωτοτυπία. Το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα της χώρας και συγκεκριμένα η έντονη ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ κατά τους θερινούς μήνες, οδήγησαν στην απόφαση η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Έτσι, για πρώτη φορά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο – τουλάχιστον εκείνοι του βόρειου ημισφαιρίου – δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες με φανελάκι και μπύρα, αλλά με πουλόβερ και ζεστό κρασί!
Δυστυχώς, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σκιά, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που επιστρατεύτηκαν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα στο Κατάρ, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Φυσικά, το Μουντιάλ 2022 δεν είναι θα «χτυπά» μόνο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων σπιτιών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός του εκάστοτε μουντιάλ θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό, τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι!
Στα καθ’ ημάς, το σύνολο των αγώνων, από το εναρκτήριο παιχνίδι, στις 20 Νοεμβρίου, έως τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου θα προβληθεί από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World CupTM του ΑΝΤ1+ ενώ 32 αγώνες θα μεταδοθούν από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.