14:19
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:19
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πατούλης και Παγώνη εναντίον Πλεύρη: «Το νομοσχέδιό του υπουργείου Υγείας είναι κατά της δωρεάν πρόσβασης στις δομές»

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιώργος Πατούλης σε νοσοκομείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιώργος Πατούλης σε νοσοκομείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.11.2022
18:03
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 20:22
Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ η οποία εκφράζει την αντίθεσή της για το νομοσχέδιό του υπουργείου Υγείας

Τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ στήριξε ο ΙΣΑ, ο οποίος εκφράζει επίσης από την πλευρά του την αντίθεσή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

ΙΣΑ: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας»

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».

Πλεύρης: «Το ΕΣΥ πρέπει να είναι εθνικό και όχι κατ’ ανάγκη κρατικό»

Τον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας έκανε προσφάτως ο Θάνος Πλεύρης, κάνοντας εκτενή αναφορά στην πολιτική στόχευση της κυβέρνησης αναφορικά με το ΕΣΥ.

Την αξία και τη σημασία των συνεργείων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην Αθήνα.

Κατά τον χαιρετισμό του στο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στην κλινική πρακτική» – Best Practices από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι οι καινοτομίες στο χώρο της υγείας δεν αφορούν μόνο στις επενδύσεις και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και στους ανθρώπους, οι οποίοι γίνονται δέκτες των τεχνολογιών αυτών.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία, για μια ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου σήμερα είναι ήδη εγγεγραμμένοι 4,5 εκατ. πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Για την καλύτερη παρεχόμενη φροντίδα υγείας διαθέσαμε από το Ταμείων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, που επενδύεται για τον ψηφιακό φάκελο ασθενή και την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων», ανέφερε.

Οι παρεμβάσεις που εξέθεσε ο Πλεύρης αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ

Μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός υπογράμμισε ότι, πλέον, συμβάλλεται με παρόχους που διαθέτουν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την καινοτομία.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το επενδυτικό claw back σημείωσε ότι θεσπίσθηκε, ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να μπορούν να λαμβάνουν πίσω συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, προκειμένου να στηρίξουν την επενδυτική τους δράση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στην κουλτούρα της πρόληψης χορηγώντας κίνητρα σε όλες τις επιχειρήσεις στους τομείς υγείας και του φαρμάκου. «Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε διαθέσιμο δεδομένο που μπορεί να μας προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός».

«Από το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τον ιατρικό του φάκελο, έως τη σχέση του με τον ασφαλιστικό οργανισμό, τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, τις προληπτικές εξετάσεις και τις θεραπείες» συμπλήρωσε. 

Τέλος, αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να είναι εθνικό και όχι κατ’ ανάγκη κρατικό».

«Από τις δομές υγείας δεν περισσεύει κανένας. Δημόσιες και ιδιωτικές δομές, χρειάζονται όλες. Ο χαρακτήρας του δημοσίου συστήματος δεν αλλοιώνεται από συνεργασίες με ιδιωτικές δομές. Σημασία έχει ο χώρος της υγείας να είναι προσβάσιμος σε όλους», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση