Δύσκολα μπορεί να βρεθεί Έλληνας που δεν έχει τη γεύση αυτού του γλυκού στο στόμα. Το γλυκό ψυγείου, όπως απλοϊκά ονομάζεται εδώ και χρόνια, ήταν το πιο εύκολο και ξεκούραστο γλύκισμα για τις απανταχού μαμάδες, ένα όμως που ποτέ δεν απογοήτευε τα παιδιά.
Εντάξει, υπήρχαν κι εκείνες που δεν άντεχαν να πέσουν τόσο χαμηλά και αντικαθιστούσαν τις φρυγανιές με πτι μπερ, σε κάθε περίπτωση όμως το σχέδιο ήταν απλό. Γλυκό ψυγείου σημαίνει δεν χρειάζομαι κατσαρόλα, δεν χρειάζομαι (απαραίτητα) μίξερ και όλα τα υλικά μου γίνονται σε χρόνο μηδέν. Το μόνο που καθυστερεί τη διαδικασία από την παραγωγή στην κατανάλωση είναι ο χρόνος που χρειάζεται το γλυκό να πήξει στο ψυγείο.
Θύμισες από τα φαγητά της νιότης μας
Πριν από κάποιο καιρό, οι «Επιεικείς Έφηβοι» φιλοξένησαν την Food Stylist και Food Blogger, Άρτεμις Τσίπη από τη χώρα του υπέροχου φαγητού (Wonderfoodland) και αποκωδικοποίησαν τις γεύσεις που συμπλήρωναν το παζλ των παιδικών μας χρόνων.
Τι αποτελούσε το πρωινό των παιδικών μας χρόνων; Πως ήταν τα παγωτά που κυκλοφορούσαν μόνο την καλοκαιρινή περίοδο τη δεκαετία του ’90; Γιατί η ενοχή απόλαυση του ζαχαροπλαστείου άλλαξε όνομα στις μέρες μας; Και μήπως θυμάστε τα τετράγωνα μπέργκερ και το τσίλι κον κάρνε στα Wendy’s.
Τα πιάτα που δέσποζαν στα κυριακάτικα τραπέζια, τα γλυκά που λαχταρούσαμε στις βιτρίνες της «ΕΒΓΑ της γειτονιάς» και τα κάθε λογής σνακ που γέμιζαν τις προθήκες των κυλικείων πίσω στη δεκαετία του ’90. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει φυσικά και αυτό το γλυκό.
Ακούστε την εκπομπή παρακάτω:
Το κλασικό γλυκό ψυγείου με ένα twist
Με αφορμή εκείνη την εκπομπή, η Άρτεμις έδωσε τη συνταγή και ο Λευτέρης από τους Εφήβους έφτιαξε το γλυκό που συνόδευε την εγγραφή του Podcast. Και ιδού το αποτέλεσμα, με μια κρέμα από πορτοκάλι να αντικαθιστά τον παραδοσιακό ζελέ.
«Αυτό το γλυκό δεν είναι απλά ένα γλυκό: είναι μια ανάμνηση μια αγκαλιά ένα χάδι μια δροσιά στο στεγνό στόμα μετά τον ζεστό, αυγουστιάτικο, μεσημεριανό ύπνο. Τι κι αν δεν είναι ούτε Αύγουστος, ούτε κάψα, ούτε έχει καμιά σχέση με τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν. Είναι ένα γλυκό των παιδικών μας χρόνων που σχεδόν όλα τα σπίτια των 80’s και 90’s έφτιαχναν συχνά σε μικρές παραλλαγές» σημειώνει η ίδια η Άρτεμις για το λαχταριστό και νοσταλγικό γλυκό που μας δίνει και την πολυπόθητη συνταγή από το 2012.
Υλικά για το γλυκό ψυγείου
- 1 πακέτο φρυγανιές (ό,τι φρυγανιές θέλετε. Μπορείτε να πάρετε κι από φούρνο που είναι πιο μεγάλες και πιο χοντρές για πιο χορταστικό μελωμένο παντεσπάνι)
- για τη κρέμα γάλακτος
- 4 ποτήρια (1 λίτρο) γάλα φρέσκο
- 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη
- για την κρέμα πορτοκάλι
- 4 ποτήρια (1 λίτρο) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη
- για το σιρόπι
- 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) ζάχαρη
- 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5′ (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει να βράζει το υγρό). Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Στρώνουμε σε ένα ταψί που να χωράει όλο το πακέτο με τις φρυγανιές σε μονή στρώση κολλητά τη μία στην άλλη ή σε δύο μικρότερα.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα τις φρυγανιές με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη κρέμα γάλακτος: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 3 ποτήρια γάλα (750 γρ.) και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Εντωμεταξύ σε ένα μπολ, ρίχνουμε το υπόλοιπο 4ο ποτήρι γάλα (250 γρ.), τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα -να γίνει δηλαδή αρκετά πηχτή. Βγάζουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκάλι: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει με τον ίδιο τρόπο η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Παίρνουμε τις δύο κρύες κρέμες. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις μελωμένες φρυγανιές πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά την κρέμα πορτοκάλι.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.