Η Eurovision έφερε τα πάνω κάτω στην ψηφοφορία του διαγωνισμού, μειώνοντας δραστικά την ισχύ των πενταμελών επιτροπών που ψηφίζουν από κάθε συμμετέχουσα χώρα, προς μεγάλη ευχαρίστηση των απανταχού φαν του θεσμού.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η EBU, η ένωση τηλεοπτικών σταθμών Ευρώπης που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του διαγωνισμού ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τη διοργάνωση του 2023 στο Λίβερπουλ της Βρετανίας. Έτσι, σε ό, τι αφορά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητήριου κομματιού, οι αλλαγές στην ψηφοφορία έχουν ως εξής:
- Η ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού θα αποφασίσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ποιες χώρες θα προκριθούν από τις ημιτελικές βραδιές
- Οι θεατές στις χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν θα μπορούν να ΨΗΦΙΣΟΥΝ online
- Οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής θα ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ με ψήφους από το παγκόσμιο κοινό για να αποφασίσουν τον τελικό νικητή!
Οι κριτικές επιτροπές της μουσικής βιομηχανίας από κάθε χώρα θα παραμείνουν στον μεγάλο τελικό, αλλά ο πλήρης έλεγχος για το ποιος θα περάσει από τους ημιτελικούς έχει περάσει πλέον οριστικά στο τηλεοπτικό κοινό.
Πώς θα προσμετρώνται οι ψήφοι των φανατικών εκτός Ευρώπης (ή από χώρες που δεν μετέχουν στη Eurovision); Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision, όσοι παρακολουθούν στον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα από τη χώρα τους, και οι ψήφοι τους, αφού αθροιστούν, θα μετατραπούν σε πόντους που θα έχουν την ίδια βαρύτητα με μια συμμετέχουσα χώρα και στους δύο ημιτελικούς και στον μεγάλο τελικό.
Τι οδήγησε στις αλλαγές της Eurovision
Διαβάζουμε στον Ogaee Greece, το επίσημο φαν κλαμπ της Eurovision στην Ελλάδα πως πιθανότατα αφορμή για τις αλλαγές αυτές ήταν οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά την περσινή ψηφοφορία στους ημιτελικούς.
Θυμίζουμε πως με μία αιχμηρότατη ανακοίνωση κατά τη βραδιά των «Επιτροπών» πριν τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, η EBU ακύρωσε τη βαθμολογία που έδωσαν στον 2ο ημιτελικό 6 εθνικές επιτροπές. Η ανακοίνωση παρέθετε «παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» και «ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης του αποτελέσματος».
Το πλήγμα που δέχτηκε το κύρος και η αξιοπιστία του Διαγωνισμού ήταν μεγάλο και ήταν αναμενόμενη κάποια διορθωτική κίνηση ώστε να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Παράλληλα, o διαγωνισμός έχει πλέον λιγότερες συμμετοχές από ποτέ (είχε τουλάχιστον μια δεκαετία να απαριθμεί λιγότερες από 40 χώρες που συμμετέχουν, μετά και την αποχώρηση Μαυροβούνιου, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας), ενώ η οικονομική αιμορραγία από τον αποκλεισμό της Ρωσίας είναι επίσης αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με τον Ogaee 40 εκατομμύρια περίπου λιγότεροι τηλεθεατές είδαν τον διαγωνισμό το 2022.
Επομένως, το άνοιγμα προς το κοινό των χωρών που δεν συμμετέχουν είναι μια κίνηση εξισορρόπησης της απουσίας της Ρωσίας, αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει οικονομικά τον διαγωνισμό ως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν.