«Δεν είχα δεχθεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν τον γνωρίζω άλλωστε. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβασή του προς το πρόσωπο μου, όχι μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια της δικής μου διετούς θητείας». Αυτό κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, ο αρχαιότερος σήμερα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Ο μάρτυρας, ο οποίος από το 2016 είχε την αρμοδιότητα συντονισμού και εποπτείας της εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, είπε ακόμη στην κατάθεσή του τα εξής:
«Δεν είχα αντιληφθεί ούτε είχε πέσει ποτέ στην αντίληψή του κάποια εξωθεσμική παρέμβαση από τον Παπαγγελόπουλο σε κάποιον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό». Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η συνεργασία του με την προκάτοχο της κ. Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Ράικου, την ίδια την κ. Τουλουπάκη αλλά και τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, ανάμεσά τους και ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου, «ήταν με όλους πολύ καλή».
Αναφερόμενος στις υποθέσεις του κατηγορητηρίου ο κ. Παπαγεωργίου, κατέθεσε ότι για την καταγγελία της συνταξιούχου σήμερα συνάδελφό του Γεωργία Τσατάνη, δεν γνωρίζει κάτι διότι το διάστημα που αυτές αφορούν ο ίδιος υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, και για τα άλλα σκέλη της δικογραφίας, πλην της υπόθεσης Novartis κατά το μέρος που την υπόθεση αυτή χειρίστηκε η κ. Ράικου και η κ. Τουλουπάκη και ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί τους.
Ακόμη ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε πως είχε συζητήσει και με τον κ. Αθανασίου για τη δικογραφία που αφορούσε στην υπόθεση του πρώην τραπεζίτη Μιχ. Σάλλα. Να σημειωθεί εδώ ότι για την υπόθεση αυτή, ο κ. Αθανασίου έχει καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος του είχε ασκήσει παρεμβάσεις ζητώντας του να καθυστερήσει την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Σάλλα.
«Η κυρία Ράικου πότε δεν μου ανέφερε κάτι που να έχει σχέση με κάποια παρέμβαση από τον κ. Παπαγγελόπουλου στα καθήκοντά της. Το αίτημά της για παραίτηση με αιφνιδιάσει και εμένα, όπως φαντάζομαι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι συνάδελφοι. Η αιτία της παραίτησης έτσι όπως κοινολογήθηκε δεν φαίνονταν να έχει σχέση με την υπόθεση Novartis, αφορούσε κάτι άλλο. Στο διάστημα όπου συνυπήρξαμε με την κ. Ράικου ήταν καλή η συνεργασία μας.
Είχε αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ενημέρωνε και εμένα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», είπε στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ σε ό,τι αφορά στην κατηγορούμενη κ. Τουλουπάκη, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισής της, τόνισε: «Μπορώ να πω ότι ήμουν ευχαριστημένος από το ζήλο και την εργατικότητα της κυρίας Τουλουπακη, ποτέ δεν μου δημιουργήθηκε ότι είχε κάποια σκοπιμότητα».
«Η υπόθεση Σάλλα»
Καταθέτοντας για την συνεργασία του με τον πρώην σήμερα εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Π. Αθανασίου, ο μάρτυρας επισήμανε πως ο συνάδελφός του προς το τέλος του 2016 τον είχε ενημερώσει για δυο πορίσματα που είχαν συντάξει δυο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και αφορούσαν «στις υποθέσεις Σάλλα». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Αθανασίου του είπε πως τα πορίσματα αυτά κατέληγαν με παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Σάλα και άλλων προσώπων.
«Τα πορίσματα ήταν πολυσέλιδα, ο κ. Αθανασίου μου είχε πει ότι δε θα βιάζονταν να ασκήσει την ποινική δίωξη. Την άσκησε κάπου τον Απρίλιο, όμως η άσκηση της δίωξης διέρρευσε στον Τύπο και ο κ. Σάλλας κατέθεσε αναφορά για παραβίαση απόρρητου κατά των τριών εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου για να συνεχίσει: «Η κυρία Δημητρίου (σ.σ. εισαγγελέας, τότε, του Αρείου Πάγου) μου ανέθεσε ποινική και πειθαρχική έρευνα.
Στο περιθώριο αυτών των προκαταρκτικών είχα αναρωτηθεί ποιός άραγε θα είχε συμφέρον αυτές οι διώξεις να γίνουν γνωστές. Τότε ο κ. Αθανασίου μου είχε πει πως την πορεία αυτών των υποθέσεων ενδιαφέρονταν να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελοπουλος. Όχι όμως ότι του ζήτησε κάτι ή ότι του άσκησε κάποια παρέμβαση. Δεν δόθηκε συνέχεια. Οι δυο έρευνες κατέληξαν στο αρχείο, καθώς διαπιστώθηκε πως αυτές οι δικογραφίες είχαν περάσει από 15 πρόσωπα, επομένως ήταν αδύνατο να απαγγελθεί ευθύνη στους τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση».
Πρόεδρος: Γιατί ο κ. Αθανασίου σας είπε ότι δεν θα βιάζονταν να ασκήσει διώξεις;
Μάρτυρας: Μου απάντησε με αυτόν τον τρόπο. Το δικαιολόγησα και εγώ αυτό από το γεγονός ότι επρόκειτο για σοβαρές υποθέσεις και τα πορίσματα ήταν πολυσέλιδα, άρα ήθελε χρόνο.
Πρόεδρος: Άρα αυτό που καταλάβατε είναι ότι ο ίδιος ήθελε να το ερευνήσει καλύτερα;
Μάρτυρας: Αυτό ακριβώς.
Πρόεδρος: Έκανε κάποια τροποποίηση στα πορίσματα που του παραδόθηκαν;
Μάρτυρας: Όχι, απ’ όσο θυμάμαι.
Πρόεδρος: Τα κράτησε δηλαδή για δικό του λόγο ή για χάρη του τραπεζίτη Σάλλα;
Μάρτυρας: Όχι τα κράτησε για λόγους σωστού χειρισμού
Ζαγοραίος στο Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν με πήρε κανένα τηλέφωνο ο κ. Παπαγγελόπουλος»
Ακολούθως στο Ειδικό Δικαστήριο, κατέθεσε ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος, διετέλεσε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως το 2018.
Ο κ. Ζαγοραίος ανέφερε πως παραμονές Πάσχα του 2017 και συγκεκριμένα το Σάββατο του Λαζάρου, είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση Σάλλα, μέρος της οποίας είχε ζητήσει προηγουμένως ο κ. Αθανασίου προκειμένου να τη συνενώσει με άλλες, λόγω συνάφειας, τις οποίες χειρίζονταν η οικονομική εισαγγελία.
«Ήταν ένας ογκώδης φάκελος. Είπα να μην τη χρεώσω Παρασκευή μεσημέρι (σ.σ να την αναθέσει δηλαδή σε κάποιον εισαγγελέα) αλλά από Μ. Δευτέρα. «Κάλεσα τον κ. Παππά (εισαγγελέας) την Μ. Δευτέρα και του την χρέωσα.
Μετά από λίγο με ενημέρωσε ο κ. Παππάς ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου, ο οποίος του είπε ότι πρέπει να ασκηθεί άμεσα η δίωξη» ανέφερε ο κ. Ζαγοραίος και μεταφέροντας τα λόγια του συναδέλφου του στη δίκη, κατέθεσε: «Ο κ. Παππάς μου είπε ότι είναι μεγάλη και σοβαρή δικογραφία και ότι πρέπει να μελετήσει. Του είπα να πάρει το χρόνο που χρειαζόταν. Άσκησε τη δίωξη την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή μέσα σε περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες».
Πρόεδρος: Το τηλεφώνημα δηλαδή του κ. Αθανασίου ήταν να επιταχύνει την άσκηση της δίωξης;
Μάρτυρας: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Τηλεφώνημα σε εσάς η προς τον κ. Παππά από τον Παπαγγελόπουλο υπήρξε;
Μάρτυρας: Απολύτως κανένα τηλεφώνημα. Καμία παρέμβαση, όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση ούτε και σε άλλες. Μάλιστα, υπήρχε τρίμηνη προθεσμία από το νόμο για τον εισαγγελέα να ασκήσει τη δίωξη και αν το έκανε δεν θα ήταν εκπρόθεσμος. Ο κ. Παππάς ήταν πολύ γρήγορος έτσι και αλλιώς.
Πρόεδρος: Πριν ασκήσει τη δίωξη ο κ. Παππάς υπήρξε όμως κάποιο δημοσίευμα…
Μάρτυρας: Την η Μ. Παρασκευή έκπληκτος είδα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Documento» για δίωξη κατά Σάλλα, θεωρούσαν δεδομένο δηλαδή ότι η δίωξη είχε ασκηθεί.
Πρόεδρος: Ποιος μπορεί να τους είχε πληροφορήσει;
Μάρτυρας: Από τον εισαγγελία Πρωτοδικών κανείς. Αυτή η δικογραφία έμεινε κλειδωμένη στο γραφείο μου για να εξασφαλίσουμε την μυστικότητα.
Πρόεδρος: Αν ήθελε ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορούσε να σας βρει;
Μάρτυρας: Βεβαίως και μπορούσε να με βρει, είχαμε επικοινωνία. Πήγαινα στο υπουργείο εκ της θέσεως μου.
Πρόεδρος: Άρα το ερώτημα «που θα βρω το Ζαγοραίο να την καθυστερήσει» το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου του είπε ο Δ. Παγγελόπουλος….
Μάρτυρας: Δεν με ενόχλησε ποτέ, ούτε εμένα ούτε τον κ. Παππά. Μιλούν οι ημερομηνίες. Δεν με πήρε κανένα τηλέφωνο ο κ. Παπαγγελόπουλος, εγώ αυτό το άκουσα πρώτη φορά όταν βγήκε στη δημοσιότητα όταν το είχε καταθέσει ο κ. Αθανασίου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Εξεπλάγην.
Σύνεδρος: Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας: Καθαρά υπηρεσιακές. Δεν είχαμε καμία άλλη σχέση. Κατά τη διάρκεια δε της θητείας μου στην εισαγγελίας Πρωτοδικών, μου είχε προτείνει ο κ. Παπαγγελόπουλος να βγούμε οικογενειακά και να φάμε. Του είπα ότι όσο καιρό θα ήμουν προϊστάμενος δεν θα έχουμε καμία επαφή για να μην παρεξηγηθούμε.