Η Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη στην διενέργεια των ερευνών στην περιοχή που έχει δεσμευτεί νοτιοδυτικά Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς υπάρχουν πολλές προσδοκίες από την εύρεση κοιτάσματος.
Η Αθήνα προσβλέπει σε μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη όταν αυτή αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά και με την Τουρκία η οποία δυστυχώς επιλέγει τις προκλήσεις και επιδιώκει την επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμιά σχέση με το διεθνές δίκαιο.
Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Μπορεί το πλοίο Sanco Swift να ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μόλις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν εξελίξεις με έρευνες για φυσικό αέριο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια (στην Ζίτσα των Ιωαννίνων) και η πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μετά από 43 χρόνια (στον Πρίνο) παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης σε ορίζοντα λίγων μηνών.
Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών. Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.