Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέτρεψε τις ενδιάμεσες εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και φαίνεται πως η επιλογή του αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έφερε το «κόκκινο κύμα» που πολλοί προέβλεπαν στις ΗΠΑ.
Οι εμφανίσεις των δύο πρώην προέδρων των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, στις προεκλογικές ομιλίες του Τζο Μπάιντεν, είχαν φυσικά την δική τους επιρροή, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Οι Δημοκρατικοί του 78χρονου προέδρου φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως άλλωστε προβλεπόταν από τους αναλυτές , καθώς είθισται στις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνών κόμμα να αποδυναμώνεται και να χάνει ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
Ωστόσο, δεν επικράτησε το «Κόκκινο κύμα», δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα Bild. Η μεγάλη μάχη δίνεται στη Γερουσία καθώς, μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει ή χάσει έδρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Edison Research.
Τρεις Πολιτείες λένε ηχηρό «ΝΑΙ» στο δικαίωμα της άμβλωσης
Με την απόρριψη ενός δημοψηφίσματος κατά των αμβλώσεων στις χθεσινές εκλογές, οι ψηφοφόροι στο Κεντάκι στις ΗΠΑ προσχώρησαν στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε τουλάχιστον τρεις άλλες πολιτείες όπου οι αμβλώσεις περιλαμβάνονταν στα ζητούμενα των ενδιάμεσων εκλογών.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Μίσιγκαν, η Καλιφόρνια και το Βερμόντ είδαν την ψήφιση εκλογικών μέτρων που κωδικοποιούν το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας τους. Για το Μίσιγκαν, αυτό σημαίνει ότι ένας νόμος κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκε το 1931 δεν θα τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, οι ψηφοφόροι στη Μοντάνα κλήθηκαν να αποφασίσουν για έναν νόμο που θα ανακήρυττε ένα έμβρυο ως νομικό πρόσωπο με δικαιώματα σε ιατρική περίθαλψη, ποινικοποιώντας ουσιαστικά την άμβλωση. Το μέτρο φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην απόρριψή του, αν και τα αποτελέσματα του μέτρου δεν έχουν αναγγελθεί.
Σε δήλωσή της, η Νάνσι Νόρθαπ, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, δήλωσε ότι οι εκλογές έδειξαν «μια αδιαμφισβήτητη απόρριψη» της ανατροπής της απόφασης Ρό εναντίον Γουέιντ, με βάση την οποία θεσπιζόταν το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ. Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», ανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο θέτοντας σε κίνδυνο βασικά αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.
«Από το Κεντάκι μέχρι το Μίσιγκαν και από το Βερμόντ μέχρι την Καλιφόρνια, οι Αμερικανοί θέλουν να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην άμβλωση», δήλωσε η ίδια.
Το «στοίχημα» Μπάιντεν για την άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο στην ατζέντα του Κογκρέσου, εφόσον κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.
«Και, αν το Κογκρέσο τον εγκρίνει, θα τον υπογράψω τον Ιανουάριο», έλεγε τότε ο Τζο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, είχε δεσμευθεί ότι θα θέσει βέτο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και επιχειρήσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αν και το ρεπουμπλικανικό κόμμα μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο στο Κογκρέσο, με τα αποτελέσματα όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως το δημοψήφισμα του Αμερικανού προέδρου απέδωσε καρπούς στην κάλπη.