Νέο ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.
Αφού ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.
Mάλιστα, στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».
Σολτς: «Έφθασα σε μια νέα Ελλάδα με δυναμική ανάπτυξη»
Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος , Όλαφ Σόλτς, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό ,Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ» τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι».
Χαρακτήρισε «εξαιρετική στιγμή» την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη λέγοντας ότι συμβολίζει «την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία και είναι από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης».
Ο κ. Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε «απτή» την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.
Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».
Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές», προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».
Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.
Για την Ανατολική Μεσόγειος, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. «Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε. Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών» είπε ο κ. Σόλτς.
Οι δηλώσεις Σολτς
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε μια άλλη Ελλάδα, με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες. Συνέχισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, και την ενεργειακή κρίση. Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλήσαμε για τα κονδύλια που θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον με στόχο την ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και πρέπει να λυθούν στη βάση του διαλόγου. Μιλήσαμε και για ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και των κρατών των Βαλκανίων.
Οι ερωτήσεις στον Σολτς
Η Ευρώπη χαιρέτισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τι λέει για την αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους με αυτά που λέει η Τουρκία με πρόσχημα τον αφοπλισμό τους.
Όλαφ Σολτς: Το είπα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού.
Σε δεύτερη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς ρωτήθηκε αν η Γερμανία έχει ουδέτερο ή ρόλο διαμεσολαβητή και επιπλέον αν θα είχε πρόβλημα τα άρματα από τη Γερμανία πήγαιναν στα ελληνοτουρικά σύνορα, ενώ ρωτήθηκε και αν το ζήτημα των επανορθώσεων είναι ανοιχτό.
Όλαφ Σολτς: Δώσαμε τα τεθωρακισμένα, δεν ρωτάμε τι κάνει με αυτά η Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν νοείται, κράτη μέλη να αμφισβητούν κυριαρχία. Πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε για να λύσουμε προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, διευκρίνισε ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο, εκεί κρίνουν οι ένοπλες δυνάμεις. Για τις αποζημιώσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, αλλά «δεν νομίζω ότι σκιάζει συνολικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις».
Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τις προτάσεις Μητσοτάκη για την αντιμετώπισή της, και αν είναι ώρα για λύση: Θα συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου ο Μητσοτάκης απάντησε ότι για να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των λαών. Ο κ. Σολτς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά με τις νέες εγκαταστάσεις για το φυσικό αέριο.
Μητσοτάκης: «Κρίμα που ο Ερντογάν δηλητηριάζει τις σχέσεις μας με ψέματα»
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι οδηγείται σε αδιέξοδο όταν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα.
«Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα περιφρουρεί τα σύνορα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αντιτάσσουμε στην τουρκική προκλητικότητα το Δίκαιο της Θάλασσας με οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου.