Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη την Ελλάδα, βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης (27/10) στην Ακρόπολη.
Μαζί τους είναι και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο Γερμανός καγκελάριος ξεναγήθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνόδευαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον καγκελάριο Σολτς ενώ κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στην Ακρόπολη, ο χώρος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό και τα εκδοτήρια θα ανοίξουν μετά τις 10 π.μ.
Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και συγκεκριμένα στις 12:00 το μεσημέρι οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Σήμερα το επίσημο τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς – Όλα όσα θα συζητηθούν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς μετά την επίσκεψη στην Ακρόπολη θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι έχοντας μπροστά τους μια πλούσια ατζέντα. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Ο κ. Σολτς και ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Γερμανό καγκελάριο και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο κ. Σολτς έφτασε χθες στην Αθήνα απευθείας από το Παρίσι μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Η συγκυρία της συνάντησης έχει έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Έρχεται σε μια στιγμή που η γερμανική πολιτική ηγεσία παίρνει αποστάσεις από την Άγκυρα και δείχνει να διαφοροποιείται από την έχρι τώρα προσέγγιση προς τον Ερντογάν που εφάρμοζε η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί σήμερα ο κ. Σολτς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ψηλά ωστόσο θέση στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι και το ενεργειακό, που είναι και ένα αγκάθι, καθώς Αθήνα και Βερολίνο έχουν διαφορετικές θέσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση και πώς πρέπει να διαχειριστεί τις τιμές του φυσικού αερίου.
Σε μια άλλη διάσταση του ενεργειακού η ελληνική πλευρά θα προβάλλει τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να γίνει ενεργειακή «γέφυρα», προς την Ευρώπη παίζοντας καίριο ρόλο στη μεταφορά LNG. Μάλιστα η κυβέρνηση προτείνει προς την Αυστρία και τη Γερμανία την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χώρα μας, αρχικής δυναμικότητας 3 γιγαβάτ.
«Είναι πάντα μια ευκαιρία αυτές οι επισκέψεις για να τονίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και να ξεκαθαρίσουμε και στο γερμανικό ακροατήριο ότι η Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας, που ήταν πάντα μια πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη και θα έλεγα και η δύσκολη σχέση που είχαμε με τη Γερμανία, ανήκει πια -θέλω να πιστεύω- στο παρελθόν», είχε δηλώσει ο ίδιος πρωθυπουργός για τη συνάντηση.
Στο αμυντικό κομμάτι ήδη υπάρχει συνεργασία καθώς με μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμφωνήθηκε να δοθεί από την Ελλάδα τα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα αυτά αντικαταστάθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρήθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Σενάρια για μεγαλύτερη συνεργασία στα εξοπλιστικά και για αγορά αρμάτων μάχης από την Γερμανία, διαψεύδονται από την κυβέρνηση.