02:01
26/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:01
26/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Μόσχα στηρίζει την πρόταση ΙΑΕΑ για δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρω από τη Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: EPA

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: EPA

25.10.2022
18:06
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 • 22:05
Η Μόσχα φαίνεται πως συμφωνεί με την πρόταση του οργανισμού Ατοκιμής Ενέργειας

Η Μόσχα υποστηρίζει επί της αρχής, την ιδέα της δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε την Τρίτη (25/10) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

O Ουλιάνοφ απαντούσε σε επανειλημμένες εκκλήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων κοντά στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Η ουσία (της πρότασης της IAEA) είναι εν ολίγοις ότι δεν μπορείς να πυροβολείς από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού και δεν μπορείς να πυροβολήσεις προς τον σταθμό. Πολύ εύλογη ιδέα, την οποία εν γένει υποστηρίζουμε. Το ζητούμενο, όπως πάντα, βρίσκεται στις λεπτομέρειες», ανέφερε ο Ουλιάνοφ σύμφωνα με το TASS.

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», εκτιμά η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το κείμενο, επισημαίνοντας επίσης τις «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των Ρώσων στρατιωτικών.

Παίζουν τον μουντζούρη με την Ζαπορίζια Μόσχα και Κίεβο

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, τη λειτουργία του οποίου εξασφαλίζουν Ουκρανοί τεχνικοί, κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του -και την ασφάλεια της Ευρώπης- βομβαρδίζοντας την εγκατάσταση και τις γύρω περιοχές.

Όμως μέχρι τώρα κανένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος δεν έχει μπορέσει να αποσαφηνίσει ποιός έχει προκαλέσει ποια ζημιά στο σταθμό. Δεν είναι σαφές αν αυτό θα αλλάξει αργότερα σήμερα, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δώσει στη δημοσιότητα έκθεση βασισμένη σε μια διερευνητική αποστολή στο σταθμό, στην οποία αναμένεται να καταγράφονται λεπτομερώς οι ζημιές.

Ο επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι ηγήθηκε στα τέλη Αυγούστου της αποστολής και δύο μέλη του προσωπικού της IAEA παραμένουν στην εγκατάσταση παρακολουθώντας την κατάσταση. Ο Γκρόσι αναμένεται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα ευρήματά του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση