Σε εξέλιξη είναι ακόμα μια επιχείρηση διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Φαράγγι της Σαμαριάς, στην Αγία Ρουμέλη Χανίων.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ, από το συντονιστικό επιχειρήσεων της Π.Υ, δέκα πυροσβέστες διασώστες από την 3η ΕΜΑΚ και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ανώπολης Σφακίων επιχειρούν την προσέγγιση και διάσωση του άνδρα, ο οποίος εγκλωβίστηκε σε δύσβατη περιοχή πλησίον στο Φαράγγι της Σαμαριάς, με αποτέλεσμα να αποφύγει λόγω επικινδυνότητας την μετακίνησή του.
Ειδοποίησε για βοήθεια και άμεσα κινητοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης της Π.Υ. Ο άνδρας δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του και έχει ενημερώσει γνωστούς του κατοίκους της Αγίας Ρουμέλης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Η αποστολή αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια, αφού σκάφος του Λιμενικού θα παραλάβει τους πυροσβέστες από την Χώρα Σφακίων, προκειμένου να βρεθούν στην Αγία Ρουμέλη και από εκεί να επιχειρήσουν μια δύσκολη ανάβαση.
Φαράγγι της Σαμαριάς: Το χωριό – φάντασμα στο μέσο της διαδρομής που εγκαταλείφθηκε πριν από 60 χρόνια
Κάθε χρόνο χιλιάδες περιπατητές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη Μεγαλόνησο με στόχο να διασχίσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά μέρη στην Ευρώπη, κάποιοι λένε και το διασημότερο, που κρύβει στα τείχη από βράχια δεξιά και αριστερά του μοναδικές εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Μόνο τη φετινή περίοδο υπολογίζεται πως μέσα από φαράγγι θα περάσουν 160.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει ενταχθεί και στο Natura 2000, εδώ και 30 χρόνια, όταν δηλαδή θεσπίστηκε το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών αυτών.
Διαβάζουμε στο cretanbeaches, πως το μήκος μέσα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι στην πραγματικότητα 13 χιλιόμετρα, ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250μ. στην βόρεια είσοδο, με τελικό προορισμό τις ακτές του Νοτιου Κρητικού Πελάγους στην Αγία Ρουμέλη.
Αναφέρεται ότι στο φαράγγι της Σαμαριάς υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε, ούτε καν ένα λουλούδι. Όπως σημειώνει και ο ιστότοπος, explorecrete, μην το δείτε σαν ένα αυστηρό νόμο, αλλά σαν το μοναδικό τρόπο να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς για να συνεχίσουν να το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.