Το ΚΚΕ ασκεί σφοδρή κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη ψήφο τους σχετικά με την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της.
«Ο παραπλανητικός ”καυγάς” ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο τους σχετικά με την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της είναι υποκριτικός κι επιχειρεί να κρύψει την ουσία» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Καθόλου τυχαία, η όλη κοκορομαχία τους περιορίζεται στην ψήφο περί της απαλλαγής για τα οικονομικά, κι όχι μόνο, σκάνδαλα της Frontex και αφήνει στο απυρόβλητο το ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία της Frontex που συνοδεύει την απόφαση περί μη απαλλαγής. Το εν λόγω ψήφισμα που αποτυπώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και την κατασταλτική αποστολή της Frontex ψήφισαν και με τα δύο χέρια τόσο η ΝΔ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση και ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.
»Επιχειρεί να ξεπλύνει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της ίδιας της Frontex, των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυάγια χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις τραγωδίες στη στεριά με εκατόμβες νεκρών, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Γεγονότα που ομολογούνται σε πορίσματα ακόμα κι ευρωενωσιακών οργανισμών όπως η OLAF. Το ψήφισμα επίσης βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της, στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων».
ΚΚΕ: Ψήφισμα που υμνεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
«Το ψήφισμα υμνεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί κι η σημερινή της ΝΔ που αποτελεί το έδαφος για την εργαλειοποίηση, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις την δράση των διακινητών. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Frontex μπορεί να ”καθαγιαστεί” με την αλλαγή του επικεφαλής της και με προσλήψεις… ”παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Παρά τα πορίσματα και τα ψηφίσματα η αλήθεια για το ”ποιός, πότε, πώς” των επαναπροωθήσεων παραμένει στο σκοτάδι.
»Η συνένοχη Frontex μαζί με την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συμβάλλουν στην αποκάλυψη τους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν επίσης το κύριο, ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων με μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν» αναφέρει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:
«Οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς. Με την μαχητική δράση και τις πρωτοβουλίες τους να γίνουν ασπίδα για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων ανθρώπων».
Μηταράκης: «Ευρωπαϊκή και ελληνική Αριστερά κάνουν πόλεμο στη Frontex για να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ»
Για τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ελλάδα από την Τουρκία, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μετουσιωθεί σε αφίξεις, το πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο αλλά και τον «πόλεμο» της ευρωπαϊκής και ελληνικής Αριστεράς στη Frontex, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης αυτή τη στιγμή οι 92 που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο και διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, που αποτελεί δομή πρώτης υποδοχής. Στην συνέχεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τη λάβουν και όσοι όχι θα απελαθούν.
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας και από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου, του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καλλιεργήσει το αφήγημα της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Όπως σημείωσε, αυτό δεν περνάει στη διεθνή κοινότητα και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία. Όλα όσα συνέβησαν, εμείς τα διεθνοποιούμε. Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν με τους 92 του Έβρου, ενημέρωσα και την ΕΕ και θα πάω ΟΗΕ. Θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση με Τουρκία».
Μηταράκης: «Αυτές είναι οι δύο βασικές υποχρεώσεις της Τουρκίας»
Παράλληλα επεσήμανε πως «η Τουρκία έχει δύο βασικές υποχρεώσεις βάσει της Κοινής Δήλωσης του ’16 με την ΕΕ. Από την μία είναι περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές και από την άλλη να δέχεται τις επιστροφές. Το πρώτο σκέλος κάποιες φορές το κάνει και κάποιες όχι, όπως με το να αφήνει τουρκικά αλιευτικά να συνοδεύουν βάρκες σε δύσκολες συνθήκες, όπως έγινε για παράδειγμα στο ναυάγιο στη Λέσβο».
Παραθέτοντας στην συνέχει αριθμούς ξεκαθάρισε πως πέρυσι, περίπου 12.000 μετανάστες από Τουρκία κατευθύνθηκαν στην Ιταλία. «Αυτό σημαίνει ότι το 90% των ροών της Τουρκίας μεταφέρθηκε στην Ιταλία», είπε.
Αναφερόμενος στη Frontex, είπε πως έχει συγκεκριμένη αποστολή: να προστατεύει τα σύνορα. Συνεχίζοντας επανέλαβε όσα είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει πολιτικό παιχνίδι πίσω από την απόρριψη της απαλλαγής της χρηματoδότησης της Frontex έτσι ώστε να ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα. Στην συνέχεια σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει πόλεμο στη Frontex, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορα της και ότι πρέπει να είναι ελεύθερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλουν να έρθουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Τουρκία εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ συνολικά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το μεταναστευτικό είναι αυτή την στιγμή από τα πρώτα θέματα συζήτησης στην Ευρώπη. «Αυτό συμβαίνει λόγω των ροών που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός της Ουκρανίας. Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη χρονιά από το ’16. Βλέπουμε σκηνές στην Αυστρία, νέα camps στην Ολλανδία. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι η Ελλάδα κατέχει πλέον κάτω του 5% των αφίξεων στην ΕΕ, όταν κάποτε κατείχαμε το 60%».