Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο, με αποτέλεσμα η Ρωσία χάνει εδάφη που είχε καταλάβει.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα για «μερική επιστράτευση» να προκαλεί ευρεία ανησυχία στη ρωσική κοινωνία.
Η απάντηση του προέδρου Πούτιν, όπως σημειώνει το BBC, δεν είναι: «Συγγνώμη, έκανα ένα τεράστιο λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία”. Είναι η αυστηρότερη ασφάλεια. Όχι μόνο στην κατεχόμενη Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Με διάταγμα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει: Λούχανκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η διαφορά, αν υπάρχει, που θα προσφέρει η κίνηση αυτή. Είναι σαφές πάντως πως δεν θα πείσει τα ουκρανικά στρατεύματα να καταθέσουν τα όπλα τους. Το Κίεβο είναι αποφασισμένο να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Ωστόσο, ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης ενισχύσει τα πρωτόκολλα ασφάλειας σε ολόκληρη τη Ρωσία, με την εισαγωγή τριών διαφορετικών επιπέδων ασφαλείας.
«Μεσαίο επίπεδο ετοιμότητας» στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία
Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως οι περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Κρασνοντάρ και Ροστόφ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία, έχει κηρυχθεί «μεσαίο επίπεδο ετοιμότητας».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης: το διάταγμα προβλέπει επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην είσοδο και έξοδο από τις περιοχές αυτές.
Το επόμενο επίπεδο είναι η «αυξημένη ετοιμότητα». Αυτό ισχύει για τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας. Το προεδρικό διάταγμα αναφέρει «έρευνες οχημάτων και περιορισμούς στην κυκλοφορία», καθώς και «αυστηρότερη ασφάλεια της δημόσιας τάξης».
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Μοσχοβίτες ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα που να περιορίζουν τον κανονικό ρυθμό ζωής». Αυτό μένει να το δούμε.
Το χαμηλότερο επίπεδο ασφαλείας ισχύει για την υπόλοιπη χώρα, δηλαδή τη βόρεια Ρωσία, τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.