Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος μιλά στο «The Standard» για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τα σχέδια του υπουργείο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δίνει τη δική του απάντηση σε όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση για την τοποθέτηση του αναφορικά με το Πολυτεχνείο από το βήμα της Βουλής.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας και υφυπουργός Παιδείας από τον Ιανουάριο του 2021 μίλησε στο The Standard για όλα εκείνα που έχουν απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα το τελευταίο διάστημα.
Ποιος θα είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και η οποία συναντά σθεναρή αντίσταση από μερίδα φοιτητών; Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο αμέσως επόμενο διάστημα και ποια η γνώμη του για την αξιολόγηση των καθηγητών Πανεπιστημίου;
Ο Άγγελος Συρίγος όμως δίνει μια εμπεριστατωμένη εξήγηση αναφορικά με τις δηλώσεις του για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου την περίοδο της Δικτατορίας από το βήμα της Βουλής το περασμένο καλοκαίρι, δηλώσεις που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου.
Ο Άγγελος Συρίγος στο «The Standard»
Ποιος ο στόχος της Πανεπιστημιακής αστυνομίας;
«Ο στόχος είναι, μέσω μίας ήπιας αστυνομεύσεως να αποτρέπουν ποινικά αδικήματα στο χώρο του Πανεπιστημίου».
Ποιες σχολές θα φυλάσσονται;
«Θα είναι αυτές που έχουν μεγάλες πανεπιστημιούπολης, όπως του πανεπιστημίου Αθηνών, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στους φοιτητές; Θα περιοριστούν τα δικαιώματά τους, θα εμποδίζουν τη δράση των φοιτητικών κομμάτων ή τις συνελεύσεις;
«Όχι, είναι για την ασφάλεια των φοιτητών και των πανεπιστημιακών χώρων».
Μέχρι που θα φτάνει η δράση της; Θα μπορεί αυτή η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο;
«Κύριος στόχος της, θα είναι με φιλικό τρόπο να αποτρέπουν άσχημες εξελίξεις ή η παρουσία τους να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο χώρο. Επί παραδείγματι, να μπορούν να επιστρέφουν ασφαλής οι φοιτητές από τα μεταπτυχιακά μαθήματα που διεξάγονται νυχτερινές ώρες».
Αυτή η ενέργεια όσον αφορά το κόστος θα επηρεάσει τον πανεπιστημιακό προϋπολογισμό;
«Όχι, αυτό αφορά μόνο τον προϋπολογισμό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»
Θα υπάρξουν άλλες αλλαγές μακροπρόθεσμα για την βελτίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;
«Υπάρχει μία σειρά διατάξεων, που προβλέπει νέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα σε βάθος χρόνου. Αυτά είναι πράγματα που αλλάζουν και βελτιώνονται σε βάθος χρόνου, δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.
Οι μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης θέλουν πολλά χρόνια για να «ανθίσουν» και να δούμε αποτελέσματα. Είναι οι πιο ριζικές και οι πιο μακροπρόθεσμες».
Θα υπάρξει μέριμνα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και γιατί όχι και των καθηγητών πανεπιστημίου;
«Είναι η μόνη ομάδα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα (ενν. οι καθηγητές πανεπιστημίου), η οποία αξιολογείται εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση, αντιθέτως διαγκωνίζονται πολλές φορές για το πως θα γίνει καλύτερη η αξιολόγηση των τμημάτων, η πιστοποίηση τους και υπάρχει η (ανεξάρτητη) Εθνική Αρχή για την εκπαίδευση, που ασχολείται με αυτό το θέμα».
Πριν λίγους μήνες τον Ιούλιο του 2022 κάνατε λόγο από το βήμα της Βουλής για το Πολυτεχνείο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Θα θέλατε να τοποθετηθείτε πάνω σε αυτό; Να απαντήσετε κάτι;
«Το πρόβλημα δεν είναι το Πολυτεχνείο, αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός που έγινε το 1973 και αποτυπώνει την πιο ισχυρή αντίδραση στην χούντα.
Το πρόβλημα είναι, η χρήση του Πολυτεχνείου μετά το Πολυτεχνείο. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μπορέσει, αφενός να θεραπεύσει την απάθεια ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, που δε αντέδρασε στη χούντα και αφετέρου, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από κάποια άτομα για να οδηγήσουν σε ένα μύθο, που με τη σειρά του οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις, όπως το ότι σήμερα νομίζουν πως η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου.
Αντιθέτως, μετά υπήρχε μία πολύ πιο σκληρή χούντα από τον Ιωαννίδη, η οποία οδήγησε στην καταστροφή της Κύπρου και την τουρκική εισβολή. Το Πολυτεχνείο, ήταν ένα ηθικό πλήγμα. Αν όμως δεν γινόταν το κυπριακό, η χούντα θα παρέμενε για αρκετό καιρό».