Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν εργάζεται εναντίον κανενός στις αγορές ενέργειας, μία εβδομάδα αφότου η Ουάσινγκτον επέκρινε μια απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει απότομα την παραγωγή πετρελαίου.
Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία.
Το μήνυμα του Πούτιν
«Εργαζόμαστε επίσης δραστήρια μέσα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ξέρω τη θέση σας, οι ενέργειές μας, οι αποφάσεις μας δεν κατευθύνονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν πρόκειται και δεν το κάνουμε με τρόπο ώστε να δημιουργούμε προβλήματα για οποιονδήποτε», είπε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.
«Οι ενέργειές μας έχουν στόχο να δημιουργήσουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, έτσι ώστε τόσο οι καταναλωτές ενεργειακών πόρων όσο και οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, οι προμηθευτές στις παγκόσμιες αγορές, να αισθάνονται ήρεμοι, σταθεροί και σίγουροι. Έτσι ώστε η προσφορά και η ζήτηση να είναι σε ισορροπία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές ενέργειας μετά τις «κοντόφθαλμες» μειώσεις παραγωγής του καρτέλ. Η απόφαση προκάλεσε μια αιχμηρή απάντηση από τον Μπάιντεν που υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία για την ενεργειακή πολιτική.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου
Υπενθυμίζουμε πως τον προηγούμενο μήνα, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια.
Όπως ανέφερε όττε η ΕΡΤ η απόφαση αυτή των υπουργών Ενέργειας σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο ανατρέπει την κυρίως συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας τον Σεπτέμβριο. Η κίνηση έρχεται μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.
Εγκρίθηκαν οι νέες κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας
Όλα αυτά την στιγμή που πριν λίγες μέρες, την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ακόμη απάντηση της ΕΕ για την προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας.
«Το συμφωνημένο πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά από αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν να ενισχύσουν την πίεση στη ρωσική κυβέρνηση και την οικονομία, να αποδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να υποχρεώσουν το Κρεμλίνο να πληρώσει για την πρόσφατη κλιμάκωση», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.
Το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει στη νομοθεσία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες και περαιτέρω περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.
Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι από σήμερα, το γεωγραφικό πεδίο των περιορισμών που θεσπίστηκαν στις 23 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της απαγόρευσης εισαγωγής αγαθών από τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, θα επεκταθεί για να καλύψει επίσης τις μη ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα.