Οι επιστήμονες της NASA θεωρούν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη και απόλυτα τοξική κατάσταση της.
Για δεκαετίες η Αφροδίτη βρισκόταν μακριά από το ενδιαφέρον των διαστημικών υπηρεσιών και της επιστημονικής κοινότητας αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του πλανήτη με τα νέα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχουν αναπτυχθεί.
Προετοιμάζονται και σχεδιάζονται διαφόρων ειδών αποστολές εξερεύνησης της Αφροδίτης και μια από αυτές αφορά την αποστολή ενός αερόστατου που θα μπορέσει να διεισδύσει στις πυκνές νεφώσεις του πλανήτη και θα κάνει συλλογή διαφόρων ειδών δεδομένων.
Πρόκειται για ένα «αερομπότ» όπως το ονομάζει το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (το JPL) που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του αερόστατου.
Οι μηχανικοί του JPL πραγματοποίησαν δύο δοκιμές ενός μοντέλου του αερομπότ σε μικρότερη κλίμακα από αυτό που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη.
Το αερόστατο με διάμετρο τεσσάρων μέτρων δοκιμάστηκε στην έρημο της Νεβάδα
Το αερόστατο με διάμετρο τεσσάρων μέτρων δοκιμάστηκε στην έρημο της Νεβάδα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά όχι μόνο όσον αφορά την πτητική του ικανότητα αλλά και τη λειτουργία των οργάνων καταγραφής δεδομένων.
Το αερόστατο που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη θα έχει διάμετρο δώδεκα μέτρων. Το αερομπότ θα ταξιδέψει με ένα σκάφος το οποίο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Το σκάφος θα απελευθερώσει το αερόστατο που θα εισέλθει στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του πλανήτη και θα μεταδίδει τα δεδομένα που θα συλλέγει στο σκάφος που θα λειτουργεί ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Η χρήση αερόστατων για την εξερεύνηση της Αφροδίτης αποτελεί πρόταση των ειδικών εδώ και αρκετά χρόνια ενώ έχει επίσης πέσει στο τραπέζι η αποστολή στην Αφροδίτη τεράστιων αερόστατων σχεδιασμένων να λειτουργούν ως μόνιμες επανδρωμένες μάλιστα ερευνητικές βάσεις.
Robotic exploration within the clouds of Venus?
This concept was tested in the Nevada desert with an “aerobot,” or aerial robotic balloon, that could eventually help us better understand our sister planet’s thick and corrosive atmosphere. https://t.co/Rb0H7obNic pic.twitter.com/0f5pHoynfv— NASA JPL (@NASAJPL) October 10, 2022