Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και πολλοί είναι αυτοί που έχουν σχεδιάσει ήδη τις διακοπές τους.
Με την ακρίβεια να χτυπάει «κόκκινο» τα ταξίδια αυτήν την περίοδο ίσως μοιάζουν άπιαστο όνειρο, όμως με λίγη οικονομία και καλό σχεδιασμό μπορείς να οργανώσεις low budget διακοπές.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Το «S» ετοίμασε μία λίστα με 8 χρήσιμα tips για να σχεδιάσεις ένα ταξίδι, το οποίο το αντέχει η τσέπη σου.
8 tips για οικονομικές διακοπές
Επέλεξε οικονομικό προορισμό
Για πολλούς δεν είναι αυτονόητο, αλλά προφανώς άμα θέλεις θα κάνεις ένα οικονομικό ταξίδι πρέπει να επιλέξεις και έναν friendly budget προορισμό. Μην μου επιλέξεις δηλαδή μέρη σαν τη Μύκονο στην Ελλάδα, το Παρίσι ή το Ντουμπάι.
Αν θέλεις εξωτερικό θα σου πρότεινα μέρη όπως τη Βουδαπέστη, την Πράγα -που είναι και πανέμορφη-, την Πορτογαλία και την Κωνσταντινούπολη.
Στην Ελλάδα θα μπορούσες να επιλέξεις προορισμούς, όπως τα Μετέωρα, τα Τρίκαλα, τη Μάνη, την Εύβοια και την Κρήτη.
Όρισε το budget σου
Τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις για το ταξίδι σου επηρεάζουν άμεσα τις διακοπές σου. Υπάρχουν ταξίδια προσαρμοσμένα για την τσέπη του καθενός. Για παράδειγμα μπορείς να πας στη Βουδαπέστη (που σου είπα παραπάνω ότι είναι οικονομικός προορισμός) και να μείνεις σε πολύ ωραίο δωμάτιο με 30-50 ευρώ, αλλά μπορείς να μείνεις και σε ένα πεντάστερο με 300 ευρώ τη βραδιά.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν πριν σχεδιάσεις τις διακοπές σου να ορίσεις το μπάτζετ σου. Εκτός από τα έξοδα του ξενοδοχείου και της μετακίνησης, πρέπει να αποφασίσεις πόσα χρήματα θα ξοδεύεις καθημερινά για φαγητό και λοιπά έξοδα. Αν τα έχεις ορίσει εξ αρχής θα είναι πιο εύκολο να οργανώσεις ένα οικονομικό ταξίδι για να μην ξεφέυγεις.
Μην επιλέξεις να ταξιδέψεις σε high season
Πολύ σημαντική συμβουλή για budget friendly ταξίδι! Αν έχεις μεγαλύτερη άνεση σε ημερομηνίες, μην επιλέξεις τα ταξιδέψεις στη high season κάθε προορισμού. Τα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά θα έχουν διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή.
Για παράδειγμα, η Βιέννη είναι από τους κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη. Τα ξενοδοχεία τον Δεκέμβριο αγγίζουν το 100% της πληρότητας και οι τιμές είναι εξωφρενικές ακόμα και για το πιο απλό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται μακριά από το κέντρο. Αν όμως τσεκάρεις τις τιμές για τα ίδια ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά στην τιμή.
Προσωπικά ποτέ δεν επιλέγω να ταξιδεύω σε high season μήνες. Προτιμώ την άνοιξη τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και το φθινόπωρο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Εκτός από τις χαμηλότερες τιμές, έχεις την ευκαιρία να δεις τα μέρη με πολύ λιγότερο κόσμο.
Φθηνή μεταφορά – Έρευνα τιμών στις πτήσεις
Αν θέλεις να ταξιδέψεις με αεροπλάνο, τότε πρέπει να κάνεις έρευνα αγοράς στις πτήσεις, έτσι ώστε να τσεκάρεις τις ημέρες που οι πτήσεις είναι φθηνότερες. Ενδεικτικά, οι καλύτερες μέρες (από οικονομική άποψη) για να ταξιδέψεις είναι Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Οι ακριβότερες μέρες για να ταξιδέψεις στο πήγαινε είναι η Παρασκευή και στην επιστροφή η Κυριακή.
Επιπλέον, όσο νωρίτερα κλείσεις τις πτήσεις για τις διακοπές σου, τόσο πιο φθηνά θα αγοράσεις το εισιτήριό σου. Αν έχεις την πολυτέλεια χρόνου και ξέρεις πότε θα ταξιδέψεις, είναι ιδανικό να κλείσεις τα αεροπορικά σου ένα μήνα πριν.
Τέλος, αν θέλεις να συγκρίνεις τιμές αεροπορικών από διαφορετικές εταιρείες για τις ίδιες ημερομηνίες πτήσεων σου προτείνω να κάνεις έρευνα στο Skyscanner. Αφού δεις την πτήση που θες, καλύτερα να την κλείσεις απευθείας από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να γλιτώσεις περιττές χρεώσεις.
Στα αεροπορικά εισιτήρια προσέχουμε πάντα τους «κρυφούς» φόρους και τις έξτρα χρεώσεις (όπως για παράδειγμα την επιπλέον χρέωση για κάθε αποσκευή πέραν της χειραποσκευής που υπάρχει σε πολλές οικονομικές πτήσεις).
Για ακτοπλοϊκά και εισιτήρια λεωφορείων ΚΤΕΛ, δεν χρειάζεται να ψάχνεις από τόσο νωρίς, καθώς οι τιμές τους είναι σταθερές, ακόμα και αν τα κλείσεις τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις διακοπές σου.
Φαγητό από σούπερ μάρκετ και φούρνους
Όταν πας διακοπές δεν είναι ανάγκη να περνάς όλη σου τη μέρα σε εστιατόρια, ξοδεύοντας και ένα σορό χρήματα από πάνω. Μπορείς το πρωί να αγοράσεις κάτι από φούρνο ή σούπερ μάρκετ που έχουν φαγητά (όπως το Lidl), σε περίπτωση που στο ξενοδοχείο σου δεν έχεις πρωινό.
Μπορείς επίσης να προμηθευτείς σνακ, όπως κρουασάν βουτύρου, σφολιατοειδή και μπισκότα, ώστε να τρως άμα πεινάσεις κατά τη διάρκεια της βόλτας σου και να έχεις ένα ή δύο γεύματα σε εστιατόριο μέσα στην ημέρα. Πίστεψε με μόνο με αυτό το βήμα θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα στις διακοπές σου.
Street food
Φαγητό στις διακοπές δεν είναι μόνο τα γεύματα στις ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία. Το πατροπαράδοτο σουβλάκι στην Ελλάδα και αντίστοιχα άλλα street food σε άλλες χώρες είναι μια λύση που αφενός σε χορταίνει και αφετέρου στοιχίζει πολύ φθηνότερα από ένα πλήρες γεύμα σε εστιατόριο. Και αφήνει περιθώριο και για ένα απολαυστικό παγωτό στη συνέχεια.
Βρες την κατάλληλη τοποθεσία για να μείνεις
Μία σημαντική συμβουλή είναι να προσέξεις την τοποθεσία του καταλύματος που θα μείνεις. Μπορεί να βρεις ένα φθηνό ξενοδοχείο αλλά να βρίσκεται μακριά από το κέντρο. Έτσι η διαφορά στην τιμή με ένα πιο ακριβό σε κεντρική τοποθεσία θα καλυφθεί με τα ποσά που θα πληρώνεις για τη μετακίνησή σου.
Καλό θα ήταν το ξενοδοχείο να βρίσκεται κοντά σε σημεία ενδιαφέροντος, κοντά σε στάση μετρό ή λεωφορείου και κοντά σε μαγαζιά τύπου σούπερ μάρκετ κλπ..
Google Maps
Το Google Maps θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου στις διακοπές σου. Πρωτού πας σε ένα μέρος κάνε έρευνα στο Google Maps για καφετέριες και εστιατόρια. Μπορείς να βρεις και φωτογραφίες με τα μενού τους, ώστε να είσαι προετοιμασμένος για το τι θα πληρώσεις.
Στο Trip Advisor ναι μεν θα βρεις τα μαγαζιά με τις καλύτερες κριτικές, αλλά αυτό σημαίνει συνήθως και υψηλότερες τιμές!
Αν θες να εξοικονομήσεις χρήματα, τότε απόφυγε τις τουριστικές παγίδες, όπως τα μαγαζιά με θέα στη Σαντορίνη που χρεώνουν 20 ευρώ ένα μέτριο κοκτέιλ. Κάνε νωρίτερα την έρευνα σου για να βρεις μαγαζιά που πραγματικά αξίζουν.