09:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέες αιχμές Μπρετόν για το γερμανικό πακέτο μαμούθ: «Να επαληθεύσουμε ότι είναι συμβατό με τις κρατικές αρωγές»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν στην Κομισιόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν στην Κομισιόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.10.2022
13:03
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 • 13:06
Τι είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν

«Να επαληθεύσουμε» ότι το μαζικό σχέδιο της Γερμανίας για την ενεργειακή στήριξη της οικονομίας της είναι «συμβατό με τις κρατικές αρωγές», τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη να «αντιδράσουν με συντονισμένο τρόπο».

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία ενός εθνικού σχεδίου 200 δισεκ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της από την αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς πολυάριθμα κράτη δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τέτοια ποσά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων, πρέπει τώρα να συζητήσουμε, κατ’ αρχάς πρέπει προφανώς να επαληθεύσουμε ότι όλο αυτό είναι ασφαλώς συμβατό με τις κρατικές αρωγές, εργαζόμαστε γι’ αυτό με τη συνάδελφό μου Μαργκρέτε Βεστάγκερ (επίτροπο Ανταγωνισμού) ώστε να υπάρχει ακριβώς αυτή η συμβατότητα», δήλωσε ο Μπρετόν στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Μπρετόν: Και οι άλλες χώρες πρέπει να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης στο δανεισμό

«Αν η Γερμανία εκτιμά πως είναι 200 δισεκατομμύρια, πολύ καλά, όμως σ’ αυτές τις συνθήκες πρέπει όλες οι άλλες χώρες να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης στο δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ταυτόσημες ανάγκες», τόνισε. Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «το ποσό είναι πολύ σημαντικό, (…) τίθεται το ζήτημα της θεμιτής ανάληψης χρέους καθεμιάς από τις χώρες».

«Εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες, καλώ κάθε κράτος να κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσει τους βιομηχανικούς τομείς, έχουμε πολλούς βιομηχανικούς τομείς που εξαρτώνται πολύ από την ενέργεια, μπορούμε να σκεφτούμε το χάλυβα, τον ψευδάργυρο, το χαρτί, τα χημικά, το γυαλί, που πλήττονται πολύ, αυτό εξασθενεί την ανταγωνιστικότητά μας», επισήμανε ο Μπρετόν, ο οποίος είχε επισημάνει την ανάγκη για κοινό δανεισμό μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη «αντιδρούν και αυτό είναι καλό, όμως χρειάζεται να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο, διότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί επειδή έχουμε κανόνες λίγο-πολύ ίδιους παντού», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, είναι καλό που η Γερμανία το κάνει όπως και άλλοι, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, με αρμονία. Κανένα κράτος δεν είναι τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, όλοι πρέπει να δανειστούν», υπενθύμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό, και όχι ορισμένα, επειδή ας πούμε ότι έχουν ίσως μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση απ’ ό,τι άλλα, να μπορούν να το κάνουν πριν από τα άλλα και σε συνθήκες που δημιουργούν στρέβλωση στην αγορά», τόνισε.

Το πακέτο μαμούθ των 200 δισ. ευρώ απειλεί τις άλλες χώρες, λέει το Παρίσι

Οι Γερμανοί διχάζουν ξανά την Ευρώπη, καθώς το πακέτο μαμούθ των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν για την ενέργεια απειλεί τις άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, σύμφωνα με όσα τονίζει η Γαλλία.

Συγκεκριμένα το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.

«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.

«Να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό» τονίζει η Γαλλία

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.

«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.

Έντονη κριτική δέχεται η Γερμανία για το πακέτο μαμούθ

Η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα», επέμεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στο οποίο άσκησε σφοδρή κριτική αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Politico, το οποίο μεταφέρει εξοργισμένη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου όπου -μεταξύ άλλων- σημειώνει ότι η Γερμανία «έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Τι υποστηρίζει η Προεδρία της Γαλλίας

Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο… δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.

«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.

«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.

Επιστολή στα μέλη της ΕΕ στέλνει η φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να στείλει μέσα στις επόμενες ώρες επιστολή προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το ζήτημα της ενέργειας.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι κινείται η Επιτροπή μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισεκ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση