Ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Jeroen Lenaers, αποδοκιμάζει την ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη στο Twitter για την υπόθεση των υποκλοπών.
Όπως αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter ο κ. Lenaers, η απόφαση που παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης να έχει εγκριθεί «ομόφωνα από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου», δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές».
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς. Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και τώρα που αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην αποστολή αυτή».
This is only a very very first draft agenda, for internal administrative use only, that has not been shared even with the political groups, let alone with potential interlocutors. 1/ https://t.co/Z1uBh9hIYD
— Jeroen Lenaers (@jeroen_lenaers) October 3, 2022
Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης, στη δική του ανάρτηση, ισχυρίστηκε πως η Επιτροπή PEGA θα ερχόταν στην Ελλάδα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητώντας να δει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα πρόσωπα.
Η PEGA ζητά έρευνα της Europol για να μην χαθούν τα στοιχεία
Ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς με επιστολή του προς την Europol ζητά την παρέμβαση της υπηρεσίας, ώστε να μην χαθούν άλλα στοιχεία σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα με επιστολή του προς την διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζητάει πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει.
Σε επιστολή της προς στην #Europol, η @EP_PegaInquiry ζητά την συνδρομή της για έρευνα των σκανδάλων spyware σε #Hungary #Poland #Spain #Greece, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα, αλλά και τη διάθεση των εθνικών Αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις. pic.twitter.com/I8XjtdQLX2
— maria psara (@mapsara) October 3, 2022
Οι παρακολουθήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την ΕΕ, όπως τονίζεται.
Ακόμη περισσότερο, υπάρχουν τεκμήρια εγκληματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Europol (ψηφιακό έγκλημα, εκβιασμός). «Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις», λέει ευθέως ο Λένερς.