Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει απρόσκοπτα τις εξερευνήσεις του σύμπαντος, αποκαλύπτοντας με τα προηγμένα του όργανα ολοένα και πιο εντυπωσιακές όσο και άγνωστες πτυχές των διαφόρων κοσμικών σωμάτων, δομών και φαινομένων.
To James Webb έστρεψε τα όργανα του που καταγράφουν στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός στον γαλαξία IC 5332. Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 29 εκατ. έτη φωτός από τη Γη. Η θέση του που τον φέρνει σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη Γη έχει κάνει αυτόν τον γαλαξία αντικείμενο σταθερής παρατήρησης από τους αστρονόμους.
Οι παρατηρήσεις αυτές είχαν επιτρέψει στους επιστήμονες να έχουν μια πολύ καλή και συμμετρική άποψη των βραχιόνων του γαλαξία.
Οι εικόνες του James Webb αποτελούν όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μια πραγματική ακτινογραφία του IC 5332 αφού όπως λένε οι ειδικοί που τις μελετούν διεισδύουν στις σπείρες του γαλαξία σε επίπεδο τέτοιο που να φαίνονται τα… οστά του. Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας είναι σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη Γη, γεγονός που επιτρέπει στους αστρονόμους να έχουν μια εξαιρετική συμμετρική άποψη των σπειροειδών βραχιόνων του.
Επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μελετά τις νέες εικόνες του IC 5332 από το James Webb και τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες εικόνες του γαλαξία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που έχουν τραβηχτεί στο ορατό φάσμα του φωτός.
Η σύγκριση αυτή αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τον συγκεκριμένο γαλαξία όσο και γενικότερα για τους μηχανισμούς και τα φαινόμενα σε σπειροειδείς γαλαξίες όπως είναι και ο δικός μας γαλαξίας.