Διπλασιασμό των παγκόσμιων επενδύσεων σε υποδομές, εφαρμογές και λύσεις, που σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη» πόλη, αναμένεται την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research (Smart Cities: Key Technologies, Environmental Impact & Market Forecasts 2022-2026), η οποία χαρτογραφεί τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη και τη δραστηριότητά τους στον τομέα των smart υποδομών, λύσεων και εφαρμογών.
Οι σχετικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν, σε διεθνές επίπεδο, τα 70 δισ. δολάρια το 2026 από 35 δισ. δολάρια το 2021.
Η Σαγκάη η πιο «έξυπνη πόλη» του πλανήτη – Το top 5
Η εταιρεία στο πλαίσιο της μελέτης αναδεικνύει τις πιο «έξυπνες» πόλεις του πλανήτη για το 2022. Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η πιο smart πόλη του κόσμου για το τρέχον έτος είναι η Σαγκάη, όπως γράφει η ιστοσελίδα sepe.gr.
Τη δεύτερη θέση στο top 5 των πιο «έξυπνων» πόλεων του πλανήτη για το 2022 κατακτά η Σεούλ, η Βαρκελώνη κατατάσσεται 3η, ενώ ακολουθούν το Πεκίνο και η Νέα Υόρκη.
Τα κριτήρια
Η Juniper Research αναδεικνύει μέσα από την έρευνα της τις 50 πιο «έξυπνες» πόλεις, παγκοσμίως, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια. Οι πέντε πρωταθλήτριες μητροπόλεις διακρίνονται σε μια σειρά από τομείς, όπως οι «έξυπνες» μεταφορές και υποδομές, τα smart συστήματα ενέργειας και φωτισμού, η «έξυπνη» διαχείριση της κυκλοφορίας, η χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών και η αστική συνδεσιμότητα.
«Οι “έξυπνες” πόλεις διακρίνονται όχι μόνο για την ψηφιακή τους “ενεργοποίηση”, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι κατευθύνουν την υπεραξία της τεχνολογίας στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη», αναφέρει στη λευκή βίβλο της για τις smart cities η Juniper Research.
Στην περίπτωση της Σαγκάης είναι αξιοσημείωτη η χρήση προηγμένων βιομηχανικών τεχνολογιών, όπως τα ψηφιακά δίδυμα. Κυρίως, όμως, αυτό που της δίνει το προβάδισμα από τις υπόλοιπες πόλεις στην κατάταξη είναι το «Citizen Cloud», το οποίο καλύπτει περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες, που παρέχονται στους κατοίκους της Σαγκάης.
«Πολλές πόλεις έχουν αναπτύξει τεχνολογία και δεδομένα για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση ενέργειας. Οι κορυφαίες πόλεις στην κατάταξη βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία, για να προσφέρουν μετρήσιμα οφέλη και για τους πολίτες τους», αναφέρει η μελέτη.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι συντάκτες της μελέτης απαριθμούν τα οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στις μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Η Juniper Research υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την εξοικονόμηση πόρων μέσω τεχνολογιών smart cities. Για παράδειγμα, μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει τα 96 δισ. δολάρια, παγκοσμίως, το 2026, καθιστώντας την ανάπτυξή τους εξαιρετικά αποδοτική στις περισσότερες περιπτώσεις.