Ένα μυστηριώδες βουητό, το οποίο συνοδεύτηκε από δυνατό τράνταγμα, αναστάτωσε το απόγευμα της Τετάρτης τους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού στην Κρήτη.
Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές το βράδυ της Τετάρτης (28/9) και το πρωί της Πέμπτης (29/9) σε μικρότερη όμως ένταση.
Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που επικράτησε, οι επιστήμονες – γεωλόγοι και σεισμολόγοι – δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Σύμφωνα με την άποψη γεωλόγου, που μίλησε στην ιστοσελίδα neakriti.gr υπάρχουν δύο σενάρια για τον μυστηριώδη ήχο. Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο ήχος να οφείλεται σε πιθανή διαρροή αερίων που έχει καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς.
Το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες είναι ο ήχος αυτός να προέρχεται από υδραγωγείο ή κάποιο ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στις Καμάρες, είπε ότι δεν φαίνεται να σημειώθηκε κάποιος σεισμός στην περιοχή. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα ήταν τοπικό και μικρής ισχύος φαινόμενο. Θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο να είναι μια υπόγεια κατάρρευση σπηλαίου ή κάτι που προκλήθηκε από κάποιο τεχνικό μέσο, όπως κάποια έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους.
Το συγκεκριμένο βουητό μοιάζει με τον απόκοσμο ήχο που είχε αναστατώσει τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2022.
Το χρονικό
Ένας δυνατός κρότος το απόγευμα της Τετάρτης σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού, οι οποίοι ένιωθαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Όπως είπαν στο ΚΡΗΤΗ TV, θορυβήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί θεώρησαν πως το βουνό μπορεί να τους καταπλακώσει.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Γιώργος Κουτεντάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ήχος ήταν τόσο έντονος, που νόμιζε κάποιος πως ένα μεγάλο φορτίο έπεσε στη γη. Πρέπει να ερευνηθεί το φαινόμενο, μήπως οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες στο μέλλον. Έχουμε ενημερώσει τον κ. Λέκκα, στον οποίο κάναμε σαφές πως δεν είχαμε σεισμό στην περιοχή μας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα υπόκωφο βουητό και ένα τράνταγμα, σαν να γίνεται σεισμός, τρομάζουν τους κατοίκους της περιοχής. Όπως ο ίδιος ο κ. Κουτεντάκης είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, την τελευταία 15ετία οι κάτοικοι έχουν βιώσει ξανά κάτι αντίστοιχο. Πριν από μερικά χρόνια, ανάλογο φαινόμενο, όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, είχε σημειωθεί ξανά στην περιοχή, και τότε κλήθηκαν γεωλόγοι για να το εξετάσουν, χωρίς να προκύψει κάτι ανησυχητικό.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας τεράστιος βράχος που βρισκόταν σε απόσταση 400 μέτρων από το χωριό, αποκολλήθηκε, κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πάνω από 2.000 τόνοι με πέτρες.