Πριν από λίγες ημέρες, καθώς περνούσε πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία μιας χιονισμένης ηφαιστειακής λίμνης, στην κορυφή του Όρους Ρουαπέχου (Ruapehu).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και το φυσικό σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα στο Βουνό του Χαμού (Mount Doom) στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», όπως αναφέρει το Space.com
Το όρος βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τονγκαρίρο (Tongariro), ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται στο κέντρο του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Άλλα μέρη του πάρκου χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την απεικόνιση του βασιλείου της Μόρντορ στην κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.
Η Λίμνη Κρέιτερ στην κορυφή του όρους Ρουαπέχου βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις κύριες κορυφές του βουνού, η ψηλότερη από τις οποίες φτάνει τα 2.797 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένας θάλαμος μάγματος βαθιά μέσα στο ηφαίστειο θερμαίνει τη λίμνη, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 βαθμών Κελσίου. Η λίμνη είναι επίσης εξαιρετικά όξινη, με pH μικρότερο από 1, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακών αερίων που διαλύονται στο νερό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
Η λίμνη αυτή είναι σημαντική για τους γεωλόγους που παρακολουθούν το επίπεδο απειλής του ηφαιστείου, καθώς είναι το μόνο προσβάσιμο μέρος του ηφαιστειακού συστήματος που μπορούν να μελετήσουν, ενώ οι ταχείες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να αντανακλούν τις αλλαγές στη δραστηριότητα κάτω από τη χιονισμένη κορυφή του ηφαιστείου.
Τον Ιούνιο, το επίπεδο συναγερμού για το όρος Ρουαπέχου αυξήθηκε από «μικρή ηφαιστειακή αναταραχή» σε «μέτρια έως αυξημένη ηφαιστειακή αναταραχή», σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών γεωλογικών κινδύνων GeoNe, μετά από μια σειρά μικρών σεισμών που σημειώθηκαν κάτω από το ηφαίστειο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θερμοκρασία του νερού στη Λίμνη Κρέιτερ αυξήθηκε απότομα φτάνοντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, το επίπεδο συναγερμού υποβαθμίστηκε τον Ιούλιο, αφού η θερμοκρασία του νερού έπεσε στους 24 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τις μεταβολές της θερμοκρασίας στη λίμνη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έξαρση της δραστηριότητας ήταν αποτέλεσμα μιας σύντομης διείσδυσης μάγματος στον θάλαμο κάτω από το ηφαίστειο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα ηφαίστεια της πραγματικής ζωής αναμειγνύονται με φανταστικά μέρη από τη «Μέση Γη» του Τόλκιν. Το 2021, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας βαθιά θαλάσσια καλδέρας που ανήκε σε ένα προ πολλού εξαφανισμένο υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Η ομάδα έδωσε στη δομή το παρατσούκλι «Μάτι του Σάουρον» λόγω της ομοιότητάς της με το παντοδύναμο μάτι από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».