11:17
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:17
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB /φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB /φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

29.09.2022
10:10
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2022 • 12:51
Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)

Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για το τελευταίο διοικητικό βήμα που επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού από μεθαύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Τα εκτελεστικά στελέχη της ICGB, Teodora Georgieva και George Satlas, υπογράμμισαν τη σημασία του αγωγού IGB για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες. Τόνισαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου IGB αποτελεί μια νέα οδό για τον ασφαλή εφοδιασμό με φυσικό αέριο, η οποία θα εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατασκευή και αδειοδότηση του IGB, επιτρέποντας την εμπορική έναρξη λειτουργίας του αγωγού την 1η Οκτωβρίου 2022, την επίσημη, δηλαδή, έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης», δήλωσαν οι Georgieva και Satlas.

Έθεσαν σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του
Έθεσαν σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο IGB θα συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας», τονίζει η ΔΕΠΑ.

Ο Αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%) στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.

Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στη Stara Zagora και με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση