Quantcast
20:15
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:15
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία απειλεί να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και μέσω της Ουκρανίας – Ευρωπαϊκή ανησυχία για τον Nord Stream

Το κτίριο του ρωσικού κολοσσού Gazprom / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κτίριο του ρωσικού κολοσσού Gazprom / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

28.09.2022
13:42
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 17:14
Νέες απειλές από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Νέο «μέτωπο» για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης έχει ανοίξει με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον κολοσσό της Gazprοm από τη Ρωσία και τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz.

Η Naftogaz έχει προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν την είχε πληρώσει εγκαίρως ή πλήρως για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας. Από πλευράς της, η Gazprom υποστήριξε ότι την εμποδίζουν οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, απειλώντας με τέλος στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η Gazprom ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

Αν σταματήσουν οι ροές, τότε η Δυτική Ευρώπη θα είναι εντελώς αποκομμένη αφήνοντας μόνο τον TurkStream να στέλνει αέριο στην Τουρκία και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας ήταν σταθερές την Τετάρτη, ωστόσο στα μειωμένα επίπεδα που βλέπουμε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ύποπτο περιστατικό οι διαρροές στους Nord Stream

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, αλλά απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

«Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε. «Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στην Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων.

«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας έπειτα από την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες. Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο Στόλτενμπεργκ – Ο ρόλος της Ρωσίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση