07:12
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:12
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η νέα πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση – Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δισ. ευρώ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας στο Υπουργικό Συμβούλιο /Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας στο Υπουργικό Συμβούλιο /Φωτογραφία: Eurokinissi

28.09.2022
07:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 10:34
Τι περιλαμβάνει η σχετική επιστολή Σκρέκα για την ενεργειακή κρίση

Tη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, προτείνει η Ελλάδα σε συνέχεια των προτάσεων που ήδη έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ενεργειακή κρίση.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson.

Η πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται, με βάση την κατανάλωση του 2021, ότι θα φέρει ετήσια έσοδα 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς. Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Επίσης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο. Ακόμη, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα θα δίνονται για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές. Και τέλος, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Η Ρεβυθούσα που έγινε η κύρια πύλη εισόδου για φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Η Ρεβυθούσα που έγινε η κύρια πύλη εισόδου για φυσικό αέριο στην Ελλάδα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα. Απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή.: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «καθώς η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα, μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο, σε μοχλό πίεσης, μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης».

Επίσης 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπογράφουν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο παρασκήνιο του Ε.Λ.Κ. στο Ηράκλειο

Την τουρκική προκλητικότητα και ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με την επιθετικότητα του Ερντογάν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει χθες ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά την ετήσια συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΕΛΚ είναι πολύ στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και έχει δίπλα του ως Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ, το Θανάση Μπακόλα, από τους πιο στενούς συμβούλους του Έλληνα πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση