15:49
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:49
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αρκαλοχώρι: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι ασφαλής – «Ένας τέτοιος σεισμός συμβαίνει κάθε 5 αιώνες»

Εικόνα από τα σπίτια που επλήγησαν στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εικόνα από τα σπίτια που επλήγησαν στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.09.2022
12:37
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2022 • 15:20
«Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», λένε επιστήμονες

Οι επιστήμονες ένα χρόνο μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, καθησυχάζουν τους κατοίκους, τονίζοντας πως η περιοχή είναι ασφαλής για να «ξαναχτίσουν» τις ζωές τους.

«Ένας τέτοιος σεισμός γίνεται κάθε πέντε ή έξι αιώνες στο Αρκαλοχώρι», ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Όπως εξήγησε, ο Riccardo Caputo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα, στην Ιταλία, είχε μελετήσει τα ρήγματα στην περιοχή πριν από δέκα χρόνια και διαπίστσε ότι τέτοιας σημασίας φαινόμενο έχει μια περίοδο επανάληψης πέντε αιώνες.

Κατεστραμμένο κτίριο, όπως το άφησε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον περασμένο Σεπτέμβριο
Κατεστραμμένο κτίριο, όπως το άφησε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον περασμένο Σεπτέμβριο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς»

«Δηλαδή ένας τέτοιος σεισμός γίνεται μία φορά κάθε πέντε ή έξι αιώνες. Αυτό δεν αποδεικνύεται με παλαιοσεισμολογικές παρατηρήσεις, δηλαδή με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι σεισμοί στο υπέδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλλιανάτος. Και συνέχισε: «Για να εστιάσουμε στο σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Μετά από πεντακόσια χρόνια μπορεί οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν ένα αντίστοιχο πρόβλημα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται προς το τέλος της. «Θα έλεγα ότι πρακτικά έχει τελειώσει. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 2,5 Ρίχτερ κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Είναι μια διαδικασία που κράτησε πολύ, ανήκει στα φαινόμενα αργής αποκατάστασης, κατανοούμε, ερμηνεύουμε γιατί» σημείωσε.

Και κατέληξε: «Αυτό πρέπει να αποτελέσει έναν οδηγό ώστε οι κάτοικοι να γυρίσουν πίσω και να αναπτυχθεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν είναι επικίνδυνη πια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση